Foto portada: la sala de plens, aquest dimarts. Autor: David B.

La pancarta no tornarà

La mateixa majoria que va decidir en Junta de Portaveus retirar la pancarta amb el missatge Llibertat presos polítics de la façana de l’Ajuntament s’ha repetit al ple. Tal com era d’esperar, el màxim òrgan municipal ha rebutjat que la pancarta torni a l’edifici consistorial. 

El primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, portaveu municipal del PSC, ha deixat clara l’oposició de l’executiu. Van entrar el 15 de juny trobant la pancarta a l’Ajuntament des de l’octubre de 2017 sense cap debat ni a portaveus ni en plenari. Van esperar setmanes i a finals de juliol van portar el tema a portaveus. Tant els socialistes com Ciutadans i Podemos van aprovar retirar la pancarta.

“No sé que esperen que hagi canviat en aquest temps perquè algú canviï el seu sentit de vot”, ha reblat Gibert als proposants de la moció, els tres partits independentistes (ERC, Crida i Junts, el 48 per cent dels regidors).

La portaveu municipal de Podemos, Marta Morell ha assegurat que “estem obligats a complir les sentències judicials” i, en referència a Esquerra, ha dit que “sorprèn que hi hagi grups que vulguin reprovar el govern per no complir les ordenances municipals i després proposi al ple incomplir les sentències judicials”. ERC va intentar reprovar l’alcaldessa per limitar a determinats col·lectius la gratuïtat de les piscines durant l’onada de calor de finals de juny.
Tant ERC com la Crida i Junts han recordat que des que la pancarta es va retirar, hi ha cada dia ciutadans a la porta de l’Ajuntament queixant-se. Aquest dimarts han estat presents tant a la plaça Sant Roc com al vestíbul de l’Ajuntament i dins de la sala de plens, on han hagut de compartir espai amb mitja dotzena de simpatitzants i militants del partit VOX, que han acudit al ple amb banderes espanyoles (el pal de la bandera ha quedat fora de la sala), i el missatge I love Marchena en algunes samarretes. Cal recordar que Marchena és el magistrat del Suprem que presideix el tribunal que jutja el procés.

La moció ha arribat al ple de la mà d’una proposta perquè l’Ajuntament es posicioni sobre un dictamen d’un grup de treball de les Nacions Unides sobre l’empresonament preventiu dels dirigents independentistes. Dos temes diferents però que s’han debatut, i votat, a la vegada.

Foto portada: la sala de plens, aquest dimarts. Autor: David B.