El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, al Consell de Ministres extraordinari per aprovar les mesures del 155 per a Catalunya, el 21 d'octubre del 2017. Foto: ACN.

Reaccions locals al 155

  • Serracant: “no podran acabar amb les nostres institucions”.

  • Ayuso (PSC) demana als socialistes no ser “còmplices” de l’aplicació del 155.

Polítics de gairebé tots els partits s’han manifestat a través de les xarxes socials des d’aquest dissabte al voltant de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, que significarà la suspensió del govern català, la limitació del Parlament i el control de la policia autonòmica i els mitjans audiovisuals públics.

La majoria de polítics locals que han dit la seva han condemnat d’una forma o una altra el 155 dur que aplicarà el govern central presidit per Mariano Rajoy (PP). En aquesta línia, L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant (Crida), poc després de saber-se el contingut de l’article 155 va piular que “no podran acabar amb les nostres institucions”. Serracant va mostrar també el seu suport al govern de la Generalitat i al Parlament.

En un altra piulada posterior, va assegurar que se sortirà al carrer “tantes vegades com calgui”.

Per la seva part, l’exalcalde Juli Fernàndez, ara tinent d’alcalde i portaveu d’ERC a l’Ajuntament, va definir l’aplicació del 155 com de “colpisme de l’Estat”.  

Encara des de l’independentisme, des del PDeCat, almenys a través de Twitter, el seu portaveu municipal, Carles Rossinyol, no ha dit la seva. Sí la diputada al Congrés Lourdes Ciuró, que es va pronunciar des de la manifestació de Barcelona.

Per la seva part, el primer tinent d’alcalde i portaveu d’Unitat pel Canvi, referent dels ‘comuns’ a Sabadell, Joan Berlanga i també des de Barcelona va assegurar que costa molt desfer “lo atado y bien atado“.

La tercera tinent d’alcalde i portaveu de Guanyem, Marisol Martínez, no s’ha pronunciat. Sí ho ha fet el seu company de plataforma i regidor Miquel Soler, assegurant que el 155 és un “assaig”.

Des de les forces constitucionalistes, divergències al PSC amb l’actitud del PSOE. Així el portaveu municipal, Josep Ayuso, ha reivindicat la tasca del PSC per recuperar l’autogovern català, tot demanant que ara no se sigui còmplice.

Pel que fa a la resta de forces constitucionalistes, el portaveu de Ciutadans a l’Ajuntament, José Luis Fernández, ha mantingut silenci malgrat retuitejar diversos missatges en relació a la situació catalana. Sí ha celebrat la propera convocatòria d’eleccions el regidor Adrián Hernández.

Finalment, qui tampoc ha dit res ha estat el portaveu popular a l’Ajuntament, Esteban Gesa.

Foto portada: el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, al Consell de Ministres extraordinari per aprovar les mesures del 155 per a Catalunya, el 21 d’octubre del 2017. Foto: ACN.