Foto portada: el portaveu de CiU, Carles Rossinyol, al ple. Autor: David B.

Recels de l’oposició amb el Pla Director de l’Aigua

L’Ajuntament ha aprovat el Pla Director de l’Aigua amb les reticències dels grups de l’oposició, que no han vist aclarits els seus dubtes sobre com es finançarà durant 15 anys la posada al dia de les canonades de la ciutat. Els regidors volien saber si es pujarà la tarifa però no se n’han sortit. “Això no es pot saber a dia d’avui”, els ha respost el regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga (UpC).

El Pla Director preveu unes inversions de 64 milions d’euros en 15 anys, renovant 147 quilòmetres de canonades d’uralita, que han arribat a la fi de la seva vida útil. També es construirà un nou dipòsit a la zona nord i es renovaran part dels comptadors (més info: ‘Com d’antigues estan les canonades a Sabadell? Quan costarà renovar-les? Qui ho pagarà?‘).

Berlanga ha presentat el Pla Director de l'Aigua. Autor: David B.
Berlanga ha presentat el Pla Director de l’Aigua. Autor: David B.

L’oposició ha volgut aclarir com es pagaran les inversions, entenent que hi ha un cert risc d’increment de la tarifa de l’aigua. “No ens presenten cap pla de finançament al costat del Pla Director”, assegura Carles Rossinyol, portaveu municipal de CiU. Els socialistes plantegen també dubtes sobre el finançament, 4,2 milions d’euros anuals repartint els 64 milions en 15 anys. “Poden anar a la tarifa de l’aigua o a una aportació extraordinària de l’Ajuntament”, manté el portaveu, Josep Ayuso. El portaveu municipal de Ciutadans, José Luis Fernández, ha anunciat el vot en contra per “manca de confiança política”. El popular Esteban Gesa considera “evident” que calia un pla director però “el quid de la qüestió” és saber com es finançarà aquest pla.

“No es pot saber”

El regidor de Sostenbilitat, Joan Berlanga, ha esquivat les qüestions:

No es pot saber. Es farà en base a un pla anual i no sabem quina situació ens trobarem per exemple l’any 2022. Però diem que des que governem no han pujat els preus dels serveis públics, com les escoles bressol, l’Escola Illa o el transport públic”.

Berlanga ja no ha sortit del guió, afegint que “busquem mecanismes perquè hi hagi el mínim impacte en la tarifa”. “No es volen mullar. Aclareixin si pujaran la tarifa. Els ciutadans tenen dret a saber-ho”, ha clamat Rossinyol (CiU).

L’executiu es centra en la gestió pública de l’aigua

Mentre els regidors de l’oposició s’han centrat en intentar dilucidar com i qui pagarà les inversions, els de l’executiu han apuntat cap al model de gestió de l’aigua a la ciutat.

Han intervingut dos regidors del govern, i consellers d’Aigües Sabadell. El regidor d’Esquerra Gabriel Fernàndez ha denunciat que “no podem garantir que els interessos públics prevalguin en el consell d’administració sobre els interessos privats”. L’Ajuntament té el 20 per cent de les accions; AGBAR el 80 per cent. Aigües Sabadell té la gestió des de 1949 i fins a 2048. “Ens passen el rodillo a cada consell d’administració”, ha dit Glòria Rubio (Crida), qui ha recordat que des de 1994 l’empresat té “garantit” un 12 per cent de beneficis. “I ningú es posa les mans al cap”, s’ha queixat. La prioritat, al seu parer, ha de ser “controlar i fiscalitzar” i ha responsabilitat la companyia de no fer les inversions necessàries per millorar les canonades. “L’empresa no ha assumit la seva obligació de mantenir la xarxa amb la connivència de l’equip de govern anterior”, ha seguit Rubio.

19 a favor, quatre abstencions i tres vots en contra

C’s ha votat en contra. CiU i PP s’han abstingut. El PSC, i els exsocialistes Monge i Bosch han afegit els vots al quatripartit.

Foto portada: el portaveu de CiU, Carles Rossinyol, al ple. Autor: David B.

Comments are closed.