Serracant

Recepció a l’altra banda del riu

A diferència de l’any passat, el govern municipal va saber trobar l’escenari i el discurs adient en un acte que marca l’inici del curs polític.

La decisió del govern municipal quatripartit de portar la recepció de la Festa Major als barris és una bona idea. Es tracta, com va manifestar l’alcalde Maties Serracant en el seu parlament, d’escenificar que la Festa Major no és una celebració únicament del Centre, sinó de tota la ciutat. Si l’any passat es va fer a la plaça Picasso (Campoamor), enguany ha estat a Torre-romeu. Una elecció particularment adient per a un barri de treballadors durament castigat pels efectes de la crisi financera i separat geogràficament de la ciutat pel riu Ripoll, molts veïns dels qual encara diuen que van a Sabadell quan surten del barri.

D’aquesta manera, també s’ha desterrat l’onerós i obscè “besamans” de l’era Bustos que es duia a terme en la Bassa de Sant Oleguer per a major glòria del multimputat exalcalde de Sabadell. D’altra banda, portar la recepció als barris afavoreix que alguns notables del Centre es desplacin i coneguin, ni que sigui fugaçment, la realitat dels barris de la nostra ciutat; malgrat que alguns hagin d’utilitzar el GPS per a arribar-hi.

Serracant, en el seu discurs. Autor: David B.
Serracant, en el seu discurs. Autor: David B.

L’any passat. el llavors alcalde Juli Fernàndez va pronunciar un llarguíssim i contraproduent discurs on va detallar el seu programa de govern. Va ser un error, com ell mateix va reconèixer al ple on va presentar la seva renúncia. Ahir Serracant va demostrar que havia après d’aquest error i va realitzar  un curt parlament on va centrar-se en animar a la ciutadania a gaudir i participar en els actes de la Festa Major.

L’única part política del seu discurs fou aquella on va subratllar el simbolisme que la seva primera intervenció com alcalde fos en un barri “d’arrel popular” i de “lluitadors”. Així va manifestar que el govern municipal estava “orgullós de la classe treballadora” de la ciutat i va indicar no havia estat casualitat l’elecció de la plaça Cristóbal Ramos en honor del nen que va morir el 1975 jugant vora d’un abocador la perillositat del qual havia estat denunciat en nombroses ocasions pels veïns. Això va provocar una reacció d’indignació al barri que va comportar el seu tancament.

Rotllanes i nomenclàtor   

Com és habitual, la recepció, que marca l’inici del curs polític, va servir de punt de cita de les forces vives i part de les forces mortes de la ciutat que van formar les habituals rotllanes. La polèmica sobre l’informe Abad, que ha protagonitzat un estiu calent, va estar present en moltes de les converses.

Tanmateix, l’anunci del govern, el mateix dia de la recepció, d’iniciar de nou el procés de revisió del nomenclàtor va desactivar un tema on l’oposició tenia preparada tota la seva artilleria pesada argumental i que havia provocat que els socis de govern d’Unitat pel Canvi demanessin la seva retirada, comproment la cohesió de l’executiu local. Ateses aquestes circumstàncies, m’atreveixo a suggerir que la recepció de la Festa Major del proper any podria celebrar-se a la plaça d’Antonio Machado.

Foto portada: Serracant, durant el seu discurs. Autor: David B.