Berlanga, candidat de Sabadell en Comú. Autor: J.Peláez.

Sabadell En Comú crida a reforçar els serveis públics en el pla de xoc

Sabadell en Comú ha presentat 56 propostes encarades a recuperar la ciutat de la crisi del Covid-19. Al seu entendre, algunes de les mesures redactades per l’executiu municipal són molt prescindibles i podrien ser declinades, pel que insten a la cooperació entre les forces polítiques per redactar una estratègia que reforci els serveis públics de la ciutat. Les mesures dels comuns s’emmarquen en el pla de xoc llançat per l’Ajuntament per fer front al coronavirus, després que el govern municipal els hagi convidat a fer les seves aportacions.

El darrer 15 de maig, el govern municipal, PSC- Podemos, va presentar el seu document de propostes des de tres grans àmbits: recuperació econòmica, àmbit social i espai públic. En aquest sentit, després que els quatre grups de l’oposició hagin plantejat discrepàncies i prioritats en relació a l’estratègia, ha arribat el torn del grup Sabadell En Comú, ara mateix fora de l’Ajuntament.

Serveis Socials, al rescat

Els comuns consideren fonamental l’increment dels recursos provinents de Serveis Socials per donar resposta a les diferents necessitats de la ciutadania. Segons ells, cal abordar mesures dirigides als habitatges buits, de tal forma que estimulin el lloguer o altres sortides. També s’ha instat en millorar el servei del Rebost Solidari per a les persones més desfavorides, incloent-hi productes d’higiene domèstica i personal.

Pel que fa als protocols en relació al maltractament a l’àmbit familiar, es crida a avançar mesures de detecció de maltractament en serveis (residències, centres de dia…) i a fer un seguiment exhaustiu dels casos de violència masclista.

Crítiques al Govern per la mobilitat

Sabadell en Comú entén que la crisi actual és una gran oportunitat per repensar la mobilitat dins de les ciutats i l’ús de l’espai públic. No obstant, lamenten la proposta presentada pel Govern Municipal, titllant-la de “molt continuista” i que no presenta “les propostes decidides i valentes per fer un gir important per millorar la qualitat ambiental de la ciutat”.

En aquest àmbit, en la línia del que estan fent algunes capitals europees, mentre sigui necessari cert distanciament físic entre les persones, els comuns proposen que la circulació prioritària passi als vianants i que els vehicles privats hagin d’adaptar-s’hi.

Suport i lluita a la desocupació

En l’àmbit econòmic i d’ocupació, Sabadell en Comú prioritza als petits comerços amb reduccions fiscals i promoció pública per fomentar-lo. En aquest context, entenen que la sortida de la crisi ha de seguir un camí per avançar cap a un model econòmic més verd i sostenible.

Prou retallades, abanderar al Taulí i mesures de prevenció

La proposta del govern municipal no adjunta mesures en l’àmbit sanitari, fet que ha aixecat algunes crítiques. No obstant, els comuns sí que n’han presentat algunes, de les quals en destaca l’exigència a la Generalitat per la reversió de les retallades en Salut, per garantir que Sabadell  disposi d’una Assistència Primària d’excel·lència, per abordar aquesta crisi i els possibles rebrots.

En aquesta línia, el grup municipal reivindica la posició de l’Hospital Taulí per esdevenir un hospital de tercer nivell, tal com la Vall d’Hebron o Bellvitge, atès que la població de la seva àrea d’influència és similar. A més, insisteixen també en tenir cura amb les mesures preventives, com la neteja i la desinfecció de l’espai públic o la garantir els tests.

Si voleu consultar la bateria de propostes més a fons, feu click aquí.

Foto portada: Joan Berlanga, cap de llista de Sabadell en Comú l’any 2019. Autor: J.P.