Foto portada: la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Autor: ACN.

Semillibertat per a Forcadell i Cuixart

El departament de Justícia ha ratificat la classificació en tercer grau dels presos independentistes, entre ells, els sabadellencs Carme Forcadell, expresidenta del Parlament, i Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural. S’ha confirmat la proposta formulada el 2 de juliol per les juntes de tractament dels centres penitenciaris de Dones, Puig de les Basses i Lledoners, que afecten els sabadellencs Carme Forcadell i Jordi Cuixart a més de Dolors Bassa, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn i Jordi Sànchez. Els centres, que ara decidiran les dates i els horaris a aplicar, ja han notificat les resolucions als presos.

El Servei de Classificació ha de traslladar-les també a la fiscalia, que les pot recórrer al jutjat de vigilància penitenciària i després al tribunal sentenciador, en aquest cas el Tribunal Suprem. El recurs no paralitza l’execució del tercer grau.

Les resolucions, ha explicat Justícia en un comunicat, són el resultat d’una anàlisi individualitzada, però el Servei de Classificació coincideix a subratllar la participació dels interns en activitats de raonament, judici crític i resolució de conflictes; la màxima col·laboració, tant amb la resta d’interns com amb els professionals dels equipaments penitenciaris, i l’absència d’incompliments judicials i d’expedients disciplinaris. El Servei de Classificació, que tenia dos mesos per pronunciar-se, també ha tingut en compte que tots els interns disposen d’una xarxa social i familiar favorable per a la rehabilitació, juntament amb un pronòstic de baix risc de reincidència. En totes les resolucions es recorda que l’article 72.4 de la Llei orgànica general penitenciària impedeix que cap persona preparada per al tercer grau es mantingui classificada en segon grau.

Quan s’aplicarà el tercer grau?

Seran les juntes de tractament de cadascun dels centres penitenciaris les que establiran ara les dates a partir de les quals s’aplicaran els tercers graus, els horaris concrets i, si escau, els canvis en les activitats que desenvolupen fora dels centres penitenciaris.

Fiscalia pot recórrer

Segons marca la llei, el Servei de Classificació ha de traslladar les resolucions de tercer grau a la fiscalia, que les pot recórrer davant del jutjat de vigilància penitenciària corresponent. Ara bé, el tercer grau s’aplica malgrat un possible recurs. Les decisions dels jutjats de vigilància també es poden recórrer, en última instància, davant del tribunal sentenciador, en aquest cas el Tribunal Suprem.

Forcadell: llibertat és o no és

Carme Forcadell s’ha referit al tercer grau a través de Twitter. “Llibertat és o no és”, ha resumit.

El president d’Òmnium també s’ha pronunciat a través de la xarxa Twitter després de les novetats judicials.

Foto portada: l’expresidenta del Parlament i exregidora de l’ajuntament de Sabadell, Carme Forcadell, en una imatge d’arxiu. Autor: ACN.