Tinc una pregunta per Farrés: el xat de l’alcaldessa amb 50 nens

  • Farrés es reuneix per videoconferència durant hora i mitja amb els nens del Consell dels Infants. 
  • L’alcaldessa recomana als nens distància als carrers, fer deures a casa i valorar l’escola. 

“Quan podrem anar a veure els nostres avis?”. “Quan podrem tornar a l’escola?”. “Quan podrem quedar en llocs grans i fer festes?”. El neguit dels nens, en tres preguntes. Aquesta tarda l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha respost les preguntes d’una cinquantena de membres del Consell dels Infants. La trobada s’ha allargat més d’una hora i mitja i els participants s’han emplaçat, quan sigui possible, a repetir-la en persona a la sala de plens de l’Ajuntament. 

La primera pregunta: ‘Quan podrem anar a veure els avis?’. “Si tot va bé, en un parell de setmanes. Jo també tinc ganes. He tingut una neboda, la Lola, fa un mes i mig i encara no l’he pogut conèixer. Només l’he vist per videotrucada”, ha assegurat la tieta Farrés.

Preguntes amb resposta, d’altres sense resposta i fins i tot alguna idea han sortit de la trobada entre l’alcaldessa i els nens.

“Per què no treure els botons dels semàfors?”

Així un nen ha proposat treure els botons dels semàfors durant la pandèmia perquè si els toca molta gent poden ser un factor d’infecció. Ho han fet Salamanca, Ferrol (Galícia) o Tres Cantos (Madrid). L’alcaldessa ha assegurat que “ho mirarem perquè tens raó”. La incertesa del moment s’ha deixat veure en les respostes: molts “no ho sabem”. Per exemple “no sabem però encara trigarem en poden quedar a llocs grans i fer festes” o en poder anar al cine (“jo soc molt d’anar al cine i hi tinc ganes”).

Una de les participants.
Una de les participants.

Preocupació per tot el que té a veure amb l’escola: ‘hi tornarem aquest trimestre?’. “Aquest trimestre segurament no, esperem a veure al setembre de quina manera”. ‘Com queda l’examen de sisè?’ [de competències bàsiques, que Farrés ha reconegut que no sabia el que era; la seva filla encara no hi ha arribat). ‘Repetirem curs?’. “Només en casos molt molt molt [tres o quatre vegades] excepcionals”. ‘Anirem al casal aquest estiu?’. “No ho sabem encara”. ‘Podrem entrar a l’institut si no acabem sisè?’. “No heu de patir”, ha volgut tranquil·litzar-los. ‘Per què no poden obrir les escoles i dilluns van els de primer i segon, dimarts els de tercer i quart i així tots els dies de la setmana?’, ha preguntat una estudiant. “Potser hem d’acabar anant a estones a l’escola i altres treballar des de casa”, ha dit Farrés.

Distància al carrer i deures a casa

L’alcaldessa ha estat insistent en dues idees. La primera: distància social. Sortir al carrer evitant aglomeracions, portar mascareta, rentar-se molt les mans, dur gels antisèptics a la butxaca, rentar-se molt al tornar, oblidar per ara les abraçades. “No toqueu moltes coses quan sortiu”, els ha dit.

“La majoria ho estem fent molt bé. Algunes persones no ho fan bé però si són molt pocs i els que ho fem bé els ajudem a fer-ho bé també a ells, ens en sortirem. Si tothom porta mascaretes i guardem la distància, ens en sortirem”.

La segona idea repetida: fer feina escolar a casa: “ja sé que a alguns no us agrada però a casa heu de treballar i també es pot aprendre. Estar a casa pot ser molt avorrit i cal fer feina”, ha afegit. De fet, creu Farrés, el confinament pot servir per valorar l’escola: “molts em dieu que la trobeu a faltar, valoreu-la molt”.

I de cara al futur un parell de reflexions: “potser ara ens haurem d’acostumar a una nova normalitat. Ens haurem d’adaptar a les mascaretes o fer les coses d’una forma més espaiada”. I si la pandèmia colpeja de nou “estarem millor preparats: sabem que si pugen els casos ens hem de tancar a casa i tenim els hospitals més preparats i en sabem més”.

Farrés ha estat més d’una hora i mitja de forma telemàtica amb una cinquantena de nens. De fet, molts han abandonat abans perquè tenien altres videotrucades, deures o extraescolars a distància.

Foto portada: un dels participants a la trobada virtual. 

Comments are closed.