Berlanga ha presentat el Pla Director de l'Aigua. Autor: David B.

Xoc entre l’Ajuntament i CASSA pel preu de l’aigua

El govern municipal farà marxa enrere aquest dijous a la proposta d’Aigües Sabadell per incrementar la tarifa de l’aigua un 5,8 per cent. El consistori aprovarà una nova proposta, que elevarà a la Comissió de Preus de Catalunya, cosa que de moment aturarà l’increment de la tarifa. 

Comprar aigua als pantans és més car, des de la pujada d’un 11,8 per cent al preu d’aigua en alta, el preu que a Sabadell paga Aigües Sabadell a l’empresa ATLL. Per minimitzar la diferència, CASSA porta al ple una proposta per pujar un 5,8 per cent la tarifa de l’aigua a Sabadell aquest 2018. Però serà tombada pel govern municipal, segons ha anunciat el portaveu i regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga.

El quatripartit farà aprovar una proposta alternativa i l’enviarà a la Comissió de Preus de Catalunya, l’organisme que tindrà l’última paraula. Mentrestant, però, la tarifa de l’aigua no es mourà. A Sabadell està congelada des de l’any 2015 i tradicionalment l’actualització de preus s’ha fet amb acord de l’empresa controlada per Aigües Barcelona i l’Ajuntament, que té el 20 per cent de les accions.

Cassa
El president d’Aigües Sabadell, Enric Blasco. Autor: David B.

L’Ajuntament tombarà la proposta de CASSA (“no és prudent, justa ni acceptable”, diu Berlanga) i n’aprovarà una d’alternativa. Tindrà dues sortides.

  • Si l’increment de preu del 11,8 per cent té llum verda malgrat l’anul·lació de la privatització d’ATLL, l’Ajuntament incrementarà la tarifa un 2,68 per cent, però els 454.159 euros que suposarà l’increment seran assumits pel pressupost municipal i no pels clients de CASSA, almenys de forma directa.
  • En canvi, si l’increment de l’11,8 per cent del preu de l’aigua en alta fa marxa enrere, l’Ajuntament creu que la tarifa de l’aigua hauria de baixar un 2,3 per cent aquest anys.

En tot cas, l’Ajuntament enviarà l’expedient a la Comissió de Preus, qui té l’última paraula. I mentrestant, el preu de l’aigua seguirà congelat a la ciutat, com ho està des de l’any 2015.

Foto portada: el regidor de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes i portaveu del govern, Joan Berlanga. Autor: David B.