Foto portada: presentació de la plataforma Stop Taser.

Presentada una plataforma local contra les Taser; Alerta Solidària es querellarà contra els Mossos

La nova plataforma Stop Taser exigeix la prohibició de les pistoles elèctriques al territori català, de forma immediata, i reclama al govern municipal que aturi el procés de compra d’aquestes armes “letals”. La portaveu d’Alerta Solidària, Eva Pous, assegura que es presentarà una querella contra els Mossos d’Esquadra per la reducció a la jove de 26 anys, el passat 25 de novembre davant les portes del CAP Creu de Barberà. Titllen l’actuació com a “injustificada”. No volen parlar de desproporció perquè les imatges “clamen per si soles”. 

Des d’Alerta Solidària i la nova plataforma Stop Taser es valora el format de la querella que es presentarà properament contra els Mossos d’Esquadra davant la situació de “violència amb pistoles elèctriques” per reduir a la jove que entrava al CAP Creu de Barberà. La presentaran al·legant que es va dur a terme un tracte denigrant, ple de coaccions i de violència injustificada. La portaveu d’Alerta Solidària, Eva Pous assegura:

“Veiem al vídeo que hi ha fins a tres agents amb una estructura prou ferma per poder utilitzar altres formes de reducció contra la jove. El cas que vam viure a Sabadell evidencia que no es respecten els protocols, els quals asseguren que només s’utilitzaran les pistoles taser quan hi hagi un perill greu per la vida humana”.

Així mateix, afirmen que la pistola taser hauria de ser l’última intervenció. La plataforma exigeix que s’ha d’optar per un altre model policial que posi al centre a les persones, sense aprofitar-se de qualsevol ocasió per fer ús de la violència. Les pistoles taser són armes paralitzants que fan una descàrrega elèctrica a la persona per immobilitzar-la immediatament. Se les considera armes ‘no letals’, però s’han registrat centenars de morts arreu. Tanmateix, les pistoles elèctriques provoquen vàries seqüeles.

Govern de Marta Farrés 

Per altra banda, des la plataforma exigeixen al govern de Marta Farrés que deixi de comprar armes d’aquest tipus, asseguren. En un ple el 3 de desembre de 2019, l’Ajuntament va aprovar les pistoles elèctriques, i al al juny d’enguany s’ha aprovat el seu finançament. “El govern municipal ha aprofitat la situació de la pandèmia de la Covid-19 per finançar les pistoles taser. La mesura va ser aprovada per Podem i PSC al juny d’enguany. Cal recordar que l’arma és denunciada per a totes les organitzacions en defensa dels drets humans, davant els riscos que suposa”, diuen.

Un moment de la roda de premsa, a la plaça Sant Roc. Autora: Alba Garcia.
Un moment de la roda de premsa, a la plaça Sant Roc. Autora: Alba Garcia.

Tanmateix, la Plataforma assegura que si no reben resposta des del govern municipal ni autonòmic iniciaran un seguit de mobilitzacions per aconseguir la prohibició d’aquest armament en territori català.

Manifest

A Sabadell, aquest vespre a la Plaça Sant Roc s’han concentrat més d’una cinquantena de persones per denunciar l’actitud injustificada de violència davant la jove. Així mateix, des de la Plataforma publiquen un manifest per donar-los suport, asseguren que més de 500 persones a títol individual i 60 col·lectius s’hi han sumat.

Més informació: 

Els Mossos detenen una jove amb una Taser a les portes d’un CAP

La jove detinguda amb la Taser denunciarà els Mossos

Sàmper justifica que Mossos utilitzés la Taser: una altra actuació hagués estat pitjor

Detenció amb Taser: ERC, Crida, Podem i Comuns la consideren “intolerable”

Foto portada: presentació de la plataforma Stop Taser. Autora: Alba Garcia.