Edifici Passeig de la Plaça Major. Autor: David B.,

Arrenca l’enderroc d’un edifici modernista al Passeig

Es posa en marxa l’enderroc d’un edifici modernista del passeig de la Plaça Major, just a la cantonada amb la travessia de l’Església. La portaveu juntaire, Lourdes Ciuró, defensa que si s’ha d’enderrocar l’edificació, la nova construcció ha de respectar escrupolosament el que preveu el Pla Especial de Patrimoni de Sabadell. El nou Pla de Patrimoni contempla que s’haurà de refer de la mateixa manera. Junts per Sabadell destaca “que en cap cas es pot construir res diferent de l’edifici històric”.

Les obres per enderrocar l’edifici del passeig de la plaça Major 15-19 han arrencat en mans de l’empresa Enderrocs ENMU, qui ha vallat l’edifici, situat a la planta baixa situada a la cantonada amb la travessia de l’Església, just davant l’entrada a l’estació de FGC ‘Sabadell Plaça major’. L’edificació es demolirà per complet, però el nou Pla de Patrimoni de Sabadell afirma que s’haurà de refer de la mateixa manera.

L’Ajuntament volia conservar la façana, però a causa de les seves condicions de deteriorament desaconsella que es rehabiliti. Així mateix, ROA Arquitectura planteja un edifici més contemporani. L’acord implica que la nova edificació tingui una façana idèntica, i a dins, tres habitatges i un local comercial. La portaveu municipal del grup Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, defensa que si s’ha d’acabar enderrocant, la nova construcció ha de respectar el que preveu el Pla de Patrimoni de Sabadell.

“Aquest és un edifici de l’arquitecte sabadellenc de referència, Josep Renom (autor, entre altres obres, del Mercat Central o la Torre de l’Aigua essent arquitecte municipal) i per bé que no es tracta d’un dels edificis singulars de Renom, si és singular pel fet de formar part d’un conjunt representatiu que configura, junt amb els altres edificis propers, el Passeig de la Plaça Major, generadors de la imatge única de Sabadell, alhora que expliquen la construcció moderna de la nostra ciutat a finals del XIX”, assenyala Ciuró.

Tot i això, si s’enderroca aquesta edificació, segons especifica el Pla de Protecció del Patrimoni de Sabadell, la nova construcció haurà de refer (com en l’original) les seves parts més significatives com la façana, els balcons, la mateixa escala i inclús els terres i sostres han de tornar a estar a la seva alçada original. Des de Junts per Sabadell exigeixen que es respecti sempre el que es disposa el Pla de Protecció, ja que segons el grup municipal “marca el límits”.

“Si s’ha d’acabar enderrocant l’edificació perquè les seves condicions de ruïna impossibiliten la seva rehabilitació, en cap cas es pot construir res diferent del que actualment veiem tots i totes nosaltres en passejar pel cor de la nostra ciutat”, alerta la portaveu. “Ni tan sols una opció, presentar una proposta nova per l’edifici del Passeig número 15, edificis com aquest configuren la imatge de la nostra ciutat i per això serem exigents amb la seva pervivència”, manté Ciuró.

L’edifici és d’estil modernista tradicional de l’any 1884, construït per l’enginyer Narcís Nonell i l’arquitecte Josep Renom, tots dos sabadellencs. Actualment, és un habitatge en desús de planta baixa amb locals comercials i tres plantes. La nova edificació estarà a càrrec de l’empresa sabadellenca ROA Arquitectura. Tanmateix, una de les primeres tasques que es farà un cop estigui enderrocat serà l’excavació arqueològica del subsòl, tal com assenyala la normativa vigent.

L’inici de les obres és indeterminat, però, quan acabi l’enderroc, els promotors tenen un any per començar les obres i tres per acabar-les. Tot i això, es preveu una possible pròrroga de la meitat de temps, de manera que es podria allargar un any i mig més. Si s’esgotessin tots els terminis, l’edifici podria estar enllestit entre 2023 i 2024.

Foto portada: l’edifici del Passeig de la Plaça Major. Autor: David B.