Càmera Ajuntament

Aquests són els cinc assessors de govern i sis assessors dels grups municipals

El govern municipal va aprovar fa unes setmanes la seva estructura en quant a assessors, també dits càrrecs de confiança i nomenats a dit o, dit d’una altra manera, per ‘designació directa’. El seu mandat, cal recordar-ho, acaba automàticament quan finalitza el de l’alcaldessa. A més, aquest mandat hi ha una novetat: cada grup municipal (tant si és del govern com si és de l’oposició) té un assessor tècnic. Una nova figura que s’afegeix a l’administratiu del que disposaven i segueixen disposant. 

Sent així, Sabadell tindrà a partir d’ara nous assessors. No està de més recordar que la Síndica Municipal de Greuges, Eva Abellan, també compareix la mateixa designació malgrat que el seu càrrec i mètode d’elecció és diferent. Abellan té dedicació exclusiva des de començaments d’aquest any.

El govern de coalició (10 del PSC més 1 de Podem) té els següents assessors. Cadascú té un salari brut anual proper als 50.000 euros anuals.

 1. Manel Giménez. Amb estudis d’enginyeria tècnica electrònica i un màster per ESADE, el veterà Manel Giménez va ser regidor del PSC durant els inicis de l’anterior mandat. Giménez va presidir durant bastants anys el Club Tennis Sabadell i ha treballaat en el món de les asseguradores. És conegut, i valorat, en el teixit associatiu sobretot a nivell esportiu.
 2. Aroa Arauzo. Vinculada al PSC, serà la futura cap del gabinet d’alcaldia de Marta Farrés. Actualment fa d’assessora a la delegació del govern espanyol a Catalunya, de la mà de Teresa Cunillera. És llicenciada en Polítiques i Màster en Gestió Pública. Durant quatre anys va coordinador l’Oficina Parlamentària del Diputat del Parlament europeu a Barcelona i anteriorment havia treballat al servei de comunicació i xarxes socials del PSC a Barcelona.
 3. Francesc Castellana. Un altre veterà, provinent del sindicalisme, i amb experiència a l’administració local (ajuntament de Sant Boi el darrer mandat i fa dues dècades regidor a Molins de Rei). Secretari general del sindicat Comissions Obreres al Baix Llobregat als anys 80, i membre del govern de la Diputació de Barcelona en diverses etapes. Director General d’Ocupació a mitjans de la passada dècada, i assessor i consultar. La seva especialitat: promoció econòmica i ocupació.
 4. Adrián Sánchez. Molt jove, i regidor del PSC a Terrassa des del passat mes de juny. Sánchez és Enginyer en tecnologies Aeroespacials per la UPC i té un Màster en Enginyeria Aeroespacial per la UPC. Bé, falta que li acabin de revisar el Treball Final de Màster. Amb aquest fitxatge, Farrés marca prioritats: potenciar l’aeroport de Sabadell. Té estudis d’Administració i Direcció d’Empreses però no ha acabat el grau. Sánchez serà per tant assessor del govern de Sabadell i regidor de l’oposició a Terrassa.
 5. Juanjo Cáceres. És l’assessor que ha designat Podem. És el responsable de Finances de Podem a Catalunya i serà el nomenament més polèmic, sens dubte, perquè, és la parella de la regidora de Podem a Sabadell, Marta Morell. Més enllà del seu vincle personal amb Morell, té dues carreres universitàries: Història i Empresarials, i és Doctor en Història per la UAB. Ha treballat com a becari i investigador al món universitari. A més, és Màster en Investigació en Empreses, Finances i Assegurances per la Universitat de Barcelona. Cáceres és especialista també en alimentació i salut i ha escrit diversos llibres en aquesta matèria.

I aquests són els sis assessors dels grups municipals. En aquest cas, el salari és proper als 30.000 euros bruts anuals.

 1. El PSC encara no ha decidit qui serà el seu assessor tècnic. Ho farà properament.
 2. ERC tampoc ha decidit el seu assessor tècnic. Han fet un procés de selecció per trobar-lo.
 3. La Crida no ha decidit qui serà el seu assessor tècnic. Tampoc, de fet, si utilitzarà aquesta nova figura.
 4. Sergio Salcedo. És l’assessor tècnic de Ciutadans. Com el republicà Callao, porta ja quatre anys a la Casa Gran com a administratiu. Salcedo va ser el número 4 de Cs a les municipals. És graduat en Polítiques per la UAB i està fent un Màster en Administració i Gestió Electrònica. Des del desembre del 2017 també assessora el grup de Cs al Parlament de Catalunya.
 5. Lluis Matas. És l’assessor tècnic de Junts per Sabadell. Matas va presidir l’Institut Sallarés i Pla de joves empresaris fa dècada i mitja. Els darrers vuit anys ha estat el president de la Comissió d’Indústria i Innovació de la Cambra de Comerç. És emprenedor, té diverses empreses (del màrqueting o el tèxtil a les rentadores d’autoservei). És diplomat en Administració i Direcció d’Empreses i Postgrau en Comunicació i màrqueting gastronòmic i enològic.
 6. Laura Gil. És l’assessor tècnica de Podemos. Viu al barri de Can Deu, és diplomada en Empresarials i ha treballat durant més d’una dècada a l’empresa Frans Bonhomme SL.

Cal recordar que a més de l’assessor tècnic cada un dels sis grups municipals pot tenir un administratiu a jornada completa o bé dos administratius a mitja jornada. Per exemple, el PSC tindrà com assessor Àlex Vallet. Vinculat a les joventuts del partit, Vallet té 24 anys, estudis de Ciències Polítiques i el seu currículum mostra, com el de molts joves, com ha encadenat un munt de feines precàries diferents (H&M, McDonald’s, Starbucks, Carolina Herrera…). Entre 2014 i 2015, també com molts, va provar sort a una temporada a Londres. Per part d’ERC, ho serà Àlex Callao. Els darrers quatre anys ha treballat al grup municipal republicà com administratiu. Callao és llicenciat en Ciències Polítiques i Màster en Polítiques Públiques. El passat 26 de maig va anar a les llistes encapçalades per Juli Fernàndez. En el cas de la Crida, serà Sandra Alcaide, qui es va acostar a l’anticapitalisme des de la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca com a afectada. Després va ser delegada sindical de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i forma part del Consell Editorial del diari La jornada. Per part de Podemos, l’administrati serà Javier Garrido, llicenciat en Ciències Polítiques i Màster en Política Comparada a l’Institut d’Études Polítiques de París. Ha treballat a Bosch, a Vueling i per a una empresa externa de la farmacèutica Santen.

Fe d’errades

A diferència del que s’havia publicat inicialment, ni Àlex Vallet ni Àlex Callao ni Sandra Alcaide ni Javier Garrido seran els assessors tècnics del PSC, ERC i Podemos sinó els seus auxiliars administratius.

Foto portada: la sala de plens. Autor: J.Peláez / cedida.