Cinc debats per aprofundir en l’emergència climàtica

L’emergència climàtica centrarà un cicle de cinc debats organitzats per l’Entesa per Sabadell fins el proper mes de juny. Totes les sessions es faran a les 19 hores al Casal Pere Quart per analitzar els efectes de l’escalfament global i tenir propostes concretes d’actuació, segons ha presentat el coordinador de l’Entesa, Isidre Soler. 

“La vocació de l’Entesa sempre ha estat municipalista i vallesana i el medi ambient ha estat un eix d’actuació des de la seva creació, l’any 1999”, assegura Maties Serracant, regidor de la Crida (que inclou l’Entesa) i exalcalde.

“A les ciutats és on s’han de prendre les principals mesures i cal una clara implicació dels ciutadans”, afegeix Serracant, qui afegeix que l’emergència climàtica té efectes ambientals però també de socials, econòmics i en la salut de les persones, com palesen tots els estudis sobre contaminació o emissions de gasos.

L’Entesa es mostra crítica amb l’actual govern, qui aprova una Declaració d’emergència climàtica per una banda però valida apostes com el tradicional Quart Cinturó sota nous noms, o es compra l’aparcament sota el Passeig de la plaça Major per habilitar-lo.

“Durant el darrer mandat vam posar en marxa diverses accions però depenen de la continuïtat que els vulguin donar l’actual govern: renovar el parc de vehicles i la flota d’autobusos, finalitzar la pacificació del sector Creueta o els entorns escolars, pacificar el Centre, o millorar l’eficiència energètica dels edificis municipals, implantar el Pla Director de la Bicicleta o avançar en un nou Pla de Mobilitat”, afegeix Serracant. “Ens hem de deixar de discursos buits i concretar propostes, calendari i pressupostos”, finalitza. De fet, la Crida és l’únic partit que no ha validat la declaració d’emergència climàtica de Sabadell i l’Agenda 2030 al considerar-la insuficient.

Ara l’Entesa vol analitzar l’emergència climàtica des de diversos punts de vista, amb cinc debats. Les aportacions es recolliran i segurament acabaran sent publicades, segons ha avançat el coordinador de l’Entesa, Isidre Soler. Les sessions seran les següents.

  1. 19 de febrer. El model econòmic. La pronunciarà l’investigador del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i membre del seminari d’economia crítica Taifa Carles Soriano.
  2. 26 de març. La ciutat sostenible. Intervenció del president de la Fundació Ecològica Urbana i Territorial i impulsor de les superilles a Barcelona, Salvador Rueda.
  3. 16 d’abril. Mobilitat i infraestructures. Intervenció de l’enginyera civil, especialista en transport i mobilitat i membre de la Societat Catalana d’Orientació del Territori, Nel·la Saborit.
  4. 21 de maig. El model energètic. La ponència anirà a càrrec del doctor en Física Teòrica, científic titular de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC i redactor del blog The Oil Crash, Antonio Turiel.
  5. 11 de juny. El paper de la societat. La darrera ponència anirà de la mà d’entitats ambientalistes de la ciutat, com l’Associació de Defensa i Estudi de la Natura (ADENC), el col·lectiu Fridays for future, la cooperativa d’energia Som Energia i la cooperativa alimentària El Rodal.

Justament reactivar les entitats és un altres dels objectius del cicle, segons ha explicat l’exregidor de l’Entesa Juli Moltò.

Foto portada: Isidre Soler, Maties Serracant i Juli Moltó, aquest divendres, al local de l’Entesa. Autor: J.d.A.

Comments are closed.