Cas SMATSA: Rossinyol (CiU) acusa el quatripartit d’enganyar l’oposició

El grup municipal de CiU acusa el quatripartit de voler amagar-los la querella interposada per SMATSA per prevaricació. “Fins a tres vegades” els van negar que hi hagués cap procediments judicial, només 48 hores abans de saber-se qui hi ha vuit investigats, entre ells l’alcalde i dos regidors. 

24 hores després d’esclatar el cas SMATSA, el portaveu de CiU a l’Ajuntament, Carles Rossinyol, assegura que dimarts va preguntar a la comissió informativa de Presidència “fins en tres ocasions” quins eren els procediments penals oberts en relació amb l’empresa de neteja viària i recollida de residus. “L’equip de govern ens van dir només que hi havia un contenciós adminsitratiu. No ens van parlar d’aquesta querella quan tenen l’obligació d’informar-nos. Tenim un govern que parla molt de transparència, impulsa codis ètics però després enganya i amaga informació als regidors”.

Can Gambús

El membre del PDeCAT assegura que el govern parla molt de municipalitzar serveis però evita fer-ho quan ho té a mà, com amb el contracte de neteja dels edificis municipals. Només s’ho explica amb “animadversió al model capitalisme on l’objecte a batre és una empresa”.

“Quan impera el sectarisme al final trobem espectacles com el que estem vivint”, lamenta Rossinyol, qui creu que el quatripartit ha d’inspeccionar que el contracte es compleixi. “Però no és de rebut que l’Ajuntament aparegui fa més d’un any, digui que s’han robat sis milions d’euros i immediatament no posi una querella. No té cap sentit. No van posar una querella perquè al final hi ha una sèrie de discussions administratives sobre com s’havien de fer les coses. És lògic en una concessió que surtin divergències però llavors cal seure en una taula: s’han de solucionar o acabar en un contenciós. L’Ajuntament al final no ha posat cap querella sinó que ha iniciat la via administrativa. Com és que diuen que SMATSA roba i ho tornen a dir però no es querellen?”.

Tot plegat “deteriora” la vida política de la ciutat, lamenta Rossinyol, qui recorda el codi ètic aprovat pel propi consistori al desembre de 2017. “L’ajuntament de Sabadell fa massa temps que viu la política com un problema”, finalitza.

No obstant, el grup de CiU evita demanar pel moment responsabilitats polítiques de Serracant, Guerrero i Perarnau: “no ho hem fet en casos més greus, no ho farem ara, però els mateixos que ara són al govern si estiguessin a l’oposició demanarien dimissions sense dubte, perquè ja ho van fer”.

Adjudicació “problemàtica”

El regidor posconvergent recorda que ja l’adjudicació del contracte “va ser problemàtica”. Va ser l’any 2012, amb Manuel Bustos a l’alcaldia. Llavors només van votar en contra CiU, també el PP. “Hi havia coses que no vèiem clares i aquest fet ens dóna un punt d’objectivitat; molts dels partits que ara diuen que SMATSA gairebé és l’objecte a batre van permetre que es fes aquest contracte”, assegura.

L’adjudicació està sent investigada en una peça separada del cas Mercuri. Va sortir amb l’únic vot a favor del PSC, que llavors tenia 13 regidors. Per sortir endavant va ser necessària però l’abstenció de sis regidors: els dos de l’Entesa, els dos d’ICV i els dos d’EUiA (més info: ‘SMATSA renovarà de nou el contracte més sucós de l’Ajuntament‘).

Foto portada: Toni Font, Josep Beltran, Carles Rossinyol i Sílvia Renom. Autor: David B.

Comments are closed.