Ciuró esperona l’Ajuntament a sortir de la “roda del hàmster” amb la caserna i l’edifici de Correus

  • Junts buscarà al ple que es declari “d’interès estratègic de la ciutat” la recuperació dels edificis.
  • Ciuró obre la porta a negociar amb l’Estat i pagar si cal perquè “és una inversió”. “No crec que l’estat faci cessions gratuïtes”.

Cal sacsejar la ciutat per recuperar d’una vegada els edificis de Correus i la caserna de la Guàrdia Civil, diu Junts per Sabadell. Dos equipaments estratègics, en dos espais emblemàtics, però tancats i abandonats i amb llargs litigis. “La nova centralitat de la ciutat, la Gran Via, necessita tots els elements per fer-la rutllar i la caserna és necessària. Ocupa un espai estratègic al costat del Taulí, a vora de l’Artextil i la UAB. No la podem tenir en estat de runa”, assegura la portaveu juntaire a l’Ajuntament, Lourdes Ciuró. El mateix val per Correus, al mig de l’eix central.  

Com ho vol fer Junts? D’entrada amb un posicionament de ciutat, que buscaran al proper ple de novembre. Volen que l’Ajuntament en ple declari “d’interès estratègic per la ciutat” els dos elements. És una qüestió simbòlica o pràctica?

“No és una qüestió de cara a la galeria sinó de calat. És posar en primera fila de les necessitats de la ciutat aquests dos elements i posar-los davant de tot a l’hora de negociar amb altres administracions [en aquest cas amb l’administració general de l’Estat]. Aquests dos elements ens hipotequen dos eixos, l’eix Gran Via – Ripoll, i l’eix central comercial. És una prioritat tenir un calendari de recuperació”, diu Ciuró.

Estan disposats a pagar Junts per Sabadell per tenir aquests dos edificis a disposició de l’Ajuntament? “Qui té l’interès a disposar dels elements és la ciutat perquè a l’Estat els importa bastant poc. Què passa? Si som els interessats, som els que hem d’obrir la porta a negociar i jo estic disposada a negociar perquè no serveix de res tenir raó si no podem disposar dels elements. Quan es negocia, evidentment s’ha d’anar a la baixa però el cert és que ens tocarà pagar. El que hem de fer és negociar bé amb criteris del segle XXI, buscar una millor solució i si passa per arribar a un acord econòmic caldrà arribar-hi. No crec que l’Estat, com tampoc faria la Generalitat, negociï cessions gratuïtes. Si algú ho fa des de la ciutat s’està enganyant. Però l’import no serà una despesa sinó una inversió per la ciutat”. Segons Ciuró, per molt que l’Ajuntament digui que la caserna és seva sense cap cost “no la podem fer servir”.

La caserna es va construir ara fa un segle després dels fets de la vaga general revolucionària de 1917. La Guàrdia Civil va marxar de la ciutat fa anys però l’edifici continua abandonat, a través de llargs litigis. Per la seva part, l’edifici de Correus a la Via Massagué es va construir als anys 40 del segle passat, després d’una cessió municipal. Però Correus es va traslladar al carrer Indústria i l’edifici va quedar en desús.

Foto portada: la caserna, a l’octubre de l’any 2018. Autor: David B. 

Comments are closed.