Arrenca el procés per optar a ser la Ciutat de la Cultura Catalana 2024

L’Ajuntament demana la implicació del teixit social i associatiu de Sabadell per aconseguir ser nomenada Capital de la Cultura Catalana l’any 2024. Aquesta tarda s’ha celebrat un acte per explicar les entitats tant el projecte com les formes de participar-hi. En els propers tres mesos caldrà presentar la candidatura. 

El primer pas està donat: un posicionament públic, al màxim òrgan municipal, el ple, i unànime (els 27 regidors) per presentar la candidatura. A partir d’ara cal elaborar la candidatura i convèncer l’entitat que dona aquest títol de Capital de la Cultura Catalana, l’Associació Capital de la Cultura Catalana.

L’acte s’ha dut a terme a través de la regidoria de Cultura i el nou programa de Projecció de la Ciutat i Turisme. Ha estat presentat pels comunicadors Marc Sabater i Clara Borrell i ha comptat amb algunes actuacions artístiques i projecció de vídeos il·lustratius. Tot, en un Teatre Principal a porta tancada a causa de les restriccions per prevenir contagis, i retransmès per Youtube.

Què necessita una ciutat per presentar candidatura?

El primer pas ja està fet. Aconseguir la unanimitat del ple: des de la Crida per Sabadell a Ciutadans, passant per l’equip de govern, PSC i Podem, el principal grup de l’oposició, Esquerra Republicana, i també Junts per Sabadell, qui més ha defensat fins ara el projecte. No obstant, la unitat s’ha esquerdat aquesta tarda: ERC no ha assistit a l’acte perquè, segons el portaveu municipal, Gabriel Fernàndez, “s’ha trencat en fons i forma l’esperit de l’acord unànime del ple. Ser Capital de la Cultura Catalana no és una eina de partit: és una oportunitat de ciutat amb la nostra cultura com a única protagonista. Aprofitem-la respectant el que vam acordar”, ha dit a Twitter.

Política a banda, el segon requisit també es té: com les ciutats van rotant es busca sempre que no estiguin en la mateixa comarca. Ni l’any 2021 ni el 2022 ni el 2023 es farà a cap altre municipi vallesà.

Presentar el programa

El tercer requisit és el que ara arrenca: elaborar la candidatura, pròpiament dita, en col·laboració amb la ciutadania, a títol individual o organitzada en entitats culturals, però també cíviques, esportives o socials. El dossier ha d’incloure un diagnòstic de la realitat cultural i una proposta d’actes i activitats durant tot l’any. Ara caldrà estructurar unes comissions: Arts escèniques, Arts visuals i plàstiques, Cultura popular i tradicional, Pensament i literatura, Ciència i coneixement, Museus i patrimoni i finalment Audiovisual. També és constituirà un consell consultiu, amb diversos experts de cada àmbit i representants dels grups municipals. El dossier s’haurà de presentar el mes de febrer de l’any 2021, és a dir, d’aquí a tres mesos.

L’Ajuntament demana la participació de la ciutadania. Com? A títol individual, signant a la web 2024 Sabadell. En segon lloc, participant a les comissions sectorials. I en tercer lloc fent arribar propostes o suggeriment a l’adreça capitalculturacatalana@ajsabadell.cat. 

Quins municipis han estat Capital de la Cultura Catalana?

Fins ara han estat Capital de la Cultura Catalana  El Vendrell (2020), Cervera (2019), Manresa (2018), Reus (2017), Vilafranca (2015), Barcelona (2014), Ripoll (2013), Tarragona (2012), Escaldes-Engordany (2011), Badalona (2010), Figueres (2009), Perpinyà (2008), Lleida (2007), Amposta (2006), Esparreguera (2005) i Banyoles (2004).

Foto portada: representació d’Oliver, al Teatre Sant Vicenç, abans de la pandèmia. Autor: David B.

Comments are closed.