Comença el judici al procés: de què s’acusa els sabadellencs Forcadell i Cuixart?

12 de febrer de 2019. Comença el judici al procés sobiranista al Tribunal Suprem. Un judici que marcarà el pols de l’actualitat de forma gairebé monotemàtica i que tindrà conseqüències polítiques i socials. Els principals dirigents del procés sobiranista que no van marxar a l’estranger després de la Declaració d’Independència seuen a la banqueta dels acusats. Entre ells, dos sabadellencs. 

El govern de la Generalitat, menys l’expresident Puigdemont i els exconsellers que van marxar a l’estranger just després de la DUI, seu a la banqueta dels acusats. També ho fa l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els principals líders de les entitats independentistes ANC i Òmnium Cultural, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

Entre els acusats, hi ha dos sabadellencs: Forcadell i Cuixart. A nivell vallesà, també el terrassenc Josep Rull i el santcugatenc Raül Romeva. Aquestes són les acusacions contra Carme Forcadell i Jordi Cuixart

Carme Forcadell

Forcadell està acusada de rebel·lió. L’instructor del cas, el magistrat Pablo Llarena, li atribueix una participació “medul·lar” des de l’inici del procés com a presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana.  Un cop investida presidenta del Parlament, després de les eleccions del 27 de setembre de 2015, les anomenades ‘plebiscitàries’, Llarena acusa la sabadellenca de sotmetre a votació com a presidenta del Parlament l’aprovació de la legislació que va desenvolupar el procés malgrat els avisos del Tribunal Suprem.

Intervenció de Forcadell, el vespre del 20-S. Autor: David B.
Intervenció de Forcadell, el vespre del 20 de setembre de 2017 a Sabadell. Autor: David B.

Per exemple, la llei del referèndum, aprovada el 6 de setembre de 2017, o l’anomenada llei de desconnexió, del 7 de setembre de 2017. També la declaració parlamentària d’independència de finals d’octubre de 2017. Se l’acusa de manifestar-se el 20 de setembre de 2017, en les concentracions davant la conselleria d’Economia, i d’animar la mobilització un dia després a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. 

La Fiscalia demana 17 anys de presó per a Forcadell per rebel·lió. L’advocacia de l’Estat demana 10 anys de presó per a Forcadell per sedició. L’acusació popular, exercida pel partit d’extrema dreta VOX, demana 52 anys per rebel·lió i organització criminal.

Jordi Cuixart

El president d’Òmnium Cultural, el perpetuenc resident a Sabadell Jordi Cuixart, està acusat de sedició i rebel·lió. Amb Jordi Sànchez, és el dirigent independentista que porta més temps en presó preventiva, des del 16 d’octubre de 2017, poc després del referèndum unilateral i abans de la DUI i el 155. Cuixart presideix Òmnium després del simbòlic pas de Muriel Casals i un més temporal de l’actual president de la Generalitat, Quim Torra.

Foto portada: Cuixart, a l'escola Nostra Llar, l'octubre de 2017. Foto: @jcuixart via Twitter.
Cuixart, a l’escola Nostra Llar, l’octubre de 2017. Foto: @jcuixart via Twitter.

La jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela el va enviar a presó preventiva acusat de sedició per participar en una presumpte setge a la comitiva judicial que va registrar la seu de la conselleria d’Economia el 20 de setembre de 2017. Al desembre de 2017, el magistrat del Suprem Pablo Llarena el manté en presó per “risc de fuga i reiteració del·lictiva”.

La Fiscalia demana per a Cuixart 17 anys de presó pel delicte de rebel·lió i l’advocacia de l’Estat en demana vuit pel delicte de sedició. VOX demana 52 anys de presó per rebel·lió i organització criminal.

Altres sabadellencs al judici

El judici al procés, que comença aquest dimarts, s’allargarà durant diversos mesos al Tribunal Suprem. Serà televisat i entre els 500 testimonis hi haurà alguns sabadellencs. Per exemple, i sense ànim d’exhaustivitat, declararan l’exalcalde Juli Fernàndez, el president de la secció local d’ERC a Sabadell, Santi Valls, el diputat al Congrés Gabriel Rufián o l’exdiputat dels comuns Xavier Domènech. 

Foto portada: els 12 líders independentistes al Suprem, aquest matí. Autor: Pool EFE via ACN.

Comments are closed.