Foto portada: Rufián, Ciuró i Mena, aquest 26J. Autor: J.d.A.

Crida a la participació dels candidats sabadellencs

Els candidats sabadellencs amb opcions de ser diputats ja han votat durant aquest matí de diumenge. En línies generals han fet una crida a la participació durant tota la jornada. Els col·legis estan oberts fins les 20 hores. Més de 150.000 sabadellencs tenen dret a vot aquest 26 de juny.

El cap de llista d’Esquerra Republicana de Catalunya, Gabriel Rufián, ha estat matiner i ha votat a les 9.30 hores a l’escola Ribatallada, al barri de la Creu Alta. Rufián ha assegurat que és un dia per defensar Catalunya i ha alertat que “hi ha partit que es perden per incompareixença”. En un giny a la coneguda frase de la sèrie Joc de Trons, The winter is coming, ha assegurat que “la gran coalición is coming“, donant per fet que PP, el PSOE encapçalat per Susana Díaz i Ciutadans es posaran d’acord per evitar uns nous comicis. Així, en to de broma, després de votar s’ha acomiadat dels membres de la mesa electoral amb un “fins d’aquí a sis mesos”. Rufián ha estat acompanyat pel diputat d’Esquerra al Parlament, Marc Sanglas, i l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez.

Per la seva part, la número 3 de Convergència, Lourdes Ciuró, ha votat al campus de la UAB, al barri de Covadonga, demanant una mobilització per donar una “lliçó de democràcia a tots els que conspiren als despatxos i intenten manipular el poder judicial”, en referència a la presumpta guerra bruta contra l’independentisme encapçalada pel ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz. Ciuró confia en una alta participació i esmenta l’increment de vot per correu. Ciuró no veu fet un tripartit entre PP, PSOE i Ciutadans, ja que hi veu “visceralitat personal”. En canvi, sí preveu canvis en les direccions dels grans partits estatals.

També espera una mobilització el número 7 d’En comú Podem, Joan Mena, que ha votat a les 12.30 hores, als Salesians, a Sant Oleguer. Mena ha demanat a totes les persones que volen un canvi a Espanya que concentrin el vot en l’opció encapçalada per Unidos Podemos (En comú Podem a Catalunya). Mena assegura que “pot ser un dia història per a les forces del canvi”. “Esperem que la participació acompanyi a la il·lusió pel canvi que hi ha al carrer”, ha sostingut l’exregidor sabadellenc. En quant a la possible gran coalició, Mena manté que “per evitar-la l’única opció és concentrar el vot en el vot útil de les esquerres al Congrés i fonamental també al Senat, perquè deixi de ser una cambra de bloqueig”.

Els altres sabadellencs

Altres candidats sabadellencs, sense gaires opcions de ser escollits diputats, han votat durant la jornada. Per exemple, el socialista Paco Aranda, que ha votat al CEIP Pau Casals, la popular Cuca Santos, o José Luis Fernández per Ciutadans.

Fernàndez crida a la participació

A les 9 del matí ha votat l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, a l’escola Teresa Claramunt, a Gràcia. Fernàndez espera que les urnes s’omplin de democràcia: “és el dia que tenim la oportunitat de poder fer que les coses que volem que passin passin”.