La Crida demana reforçar l’atenció primària perquè “ha desaparegut la visita presencial”

En línia del que van denunciar dilluns, la Crida per Sabadell insisteix que la lluita contra el nou coronavirus està deixant de banda altres malalties. “Hi ha endarreriments en intervencions i altres temes que s’estan deixant d’atendre”, assegura la portaveu municipal, Nani Valero. “Estan desbordats per la pandèmia però l’origen del problema no és la Covid sinó el desmantellament de la sanitat pública que va començar amb les retallades de l’any 2010”, diu. Presentaran una moció al ple per reforçar l’atenció primària, ara mateix molt col·lapsada. 

En aquest sentit, els anticapitalistes portaran una moció al ple per obrir les portes dels Centres d’Atenció Primària de la ciutat. “Hem fet un tomb pels ambulatoris de la ciutat i veiem cues a la porta, malestar entre la gent al carrer i com els professionals de la salut es mobilitzen per aquesta situació tan preocupant, com ens traslladen els col·lectius Marea Blanca i Marea Pensionista”. “La ciutadania està esgotada i als problemes crònics de la sanitat s’afegeix la sobrecàrrega de la pandèmia, que és insuportable”.

Valero insisteix que “ha desaparegut la visita presencial, hi ha escassa atenció als problemes crònics i no hi ha indicis que es puguin recuperar a curt termini. Demanem enfortir realment l’atenció primària”. També denuncia que l’atenció telefònica comporta “llargues estones d’espera” i s’està perdent el contacte amb el professional de referència. La Crida demana recuperar els espais tancats o reduïts, buscar-ne de nous si cal i agilitzar les obres del CAP Can Llong, que han començat ara però trigaran almenys any i mig en acabar-se. La moció es debatrà al ple el proper dimarts.

Fotos: David B.
La portaveu municipal de la Crida, Nani Valero. Autor: David B.

Segons Valero, a l’atenció primària no hi ha un increment de personal sinó “reorganitzacions constants” durant tota la pandèmia. “Sí s’han fet contractacions puntuals per atendre situacions d’emergència però les dades no són les que haurien de ser per donar tranquilitat”. Segons la portaveu de la Crida, la zona de la ciutat més afectades en primària són els barris del nord, un espai de “proves pilot” on es van tancar ambulatoris per concentrar l’atenció i s’han reobert però mantenint tota la pediatria al CAP Concòrdia. “La zona nord respon com un espai de proves pilot de maneres de funcionar perquè allà es donen situacions més complicades. Hi ha cues a tots els CAP però a la zona nord i Concòrdia són majors “.

Mesures “contradictòries”

En relació a les derivades socials i econòmiques de la pandèmia, la Crida demana una moratòria dels desnonaments, mesures de suport al comerç i un reforç del transport públic mentre es va cap a tocs de queda. “Cal controlar els rebrots però les mesures són contradictòries perquè falta un pla de xoc integral i profund per atendre l’impacte que està tenint la pandèmia en les necessitats de les persones, la salut i les necessitats més bàsiques”, assegura Valero.

Estudiant el pla d’inversions

D’altra banda, la Crida ha valorat el pla d’inversions presentats per Marta Farrés aquest dilluns amb cautela. “Compartim algunes línies com els camins escolars o la inversió al carrer Indústria o la reurbanització de la plaça de la Fuensanta”. Hi ha projectes “grans” com el Portal Sud que volen estudiar més a fons. No obstant, asseguren que cal acabar de valorar la temporalitat i “quins projectes es deixaran de fer o quedaran aturats per fer aquests altres”, ha dit la regidora Anna Lara.

Foto portada: cues al CAP Centre, aquest dilluns a la tarda. Autora: Alba Garcia.

Comments are closed.