La Crida acusa Farrés de deixar el Pla d’Habitatge al calaix de l’oblit

La Crida per Sabadell exigeix al govern de Marta Farrés que faci pública la seva política d’habitatge. L’aprovació definitiva del Pla Local d’Habitatge està pendent des de fa un any i nou mesos. El ple, encara amb el quatripartit al govern, va aprovar el document en fase inicial al febrer de 2019. Després del període d’al·legacions i de l’informe tècnic s’hauria d’haver portat a aprovació definitiva a principi de mandat del PSC-Podem, però no s’ha dut a terme. 

Un dels temes capdavanters de la Crida, són les polítiques d’habitatge i, actualment, és un tema recurrent, ja que davant l’actual crisi social i sanitària asseguren que s’ha accentuat la problemàtica i la necessitat d’un habitatge decent. Així ho plasma la portaveu municipal de la Crida, Nani Valero: “S’ha agreujat la situació d’emergència residencial; abans era extremadament preocupant, però ara arriba a punt de màxima urgència”.

Per això, tornen a posar damunt la taula la necessitat de debatre el Pla Local d’Habitatge aprovat inicialment al ple del 28 de febrer. Després de la primera aprovació i un cop tancat el període d’al·legacions, aquestes s’havien de valorar i emetre un informe tècnic. A continuació, s’havia de portar de nou al Ple Municipal per a realitzar-ne l’aprovació definitiva. El procediment així ho exigeix i el govern no l’ha respectat. Els anticapitalistes acusen el govern municipal de bloquejar el pla i negar la possibilitat de debatre’l. Així ho deixa palès la regidora Anna Lara:

“El pla hauria d’haver passat fa molt de temps i al ple hauríem de debatre el posicionament de cadascú. Sempre que hem preguntat al govern, no ens han respost i això és una constant. No hi ha manera de conèixer el posicionament del govern”.

Les regidores denuncien que el govern municipal realitza algunes de les actuacions de forma aïllada, però no està estructurat en un pla concret, i per tant, no té cap mena de coherència. Les actuacions més clares realitzades pel govern són les promocions d’habitatge de Francesc Layret (Creu Alta) i la carretera de Barcelona (Centre), que formaven part del document. I les adquisicions per tanteig i retracte. “Estan portant a terme només allò que vam deixar preparat, però sense la planificació que ho acompanyava”, diu Lara. “El govern municipal ha optat per deixar aquesta valuosa eina al calaix dels plans oblidats. I ho ha fet sense donar la cara”, manté.

Aprovat fa un any i nou mesos 

El Pla Local d’Habitatge es va aprovar el mes de febrer de 2019. Hi van votar a favor els llavors grups del govern quatripartit (Unitat pel Canvi, ERC, Crida i Guanyem). L’oposició al complet es va abstenir (PSC, PDeCat, Ciutadans i PP).

A més, els anticapitalistes recorden que per l’elaboració Pla Local d’habitatge, el conjunt de l’equip polític i tècnic de la regidoria d’habitatge va estar realitzant, durant prop de dos anys, una tasca de planificació, incorporant-hi també tota una dimensió participativa que li dona un gran valor afegit al pla. Més de 1.200 persones va realitzar l’enquesta i es van realitzar nombroses taules amb entitats, grups municipals i ciutadanes de Sabadell per definir les prioritats de la ciutat en matèria d’habitatge. Titllen la ‘no resposta’ com una ‘falta de respecte important davant tota la ciutadania’.

Cortés (Habitatge): el context ha canviat

En resposta a les acusacions de la Crida, el regidor d’Habitatge, Eloi Cortés, assegura que “sense entrar en el contingut d’aquest Pla, la realitat és que el context ha canviat i ara hi ha un Decret Llei 17/2019 que ens obliga a concertar les polítiques d’habitatge amb la Generalitat de Catalunya. Per tant, des de la regidoria d’Habitatge estem treballant en definir el procés que ens ha de permetre fer convergir i encaixar aquests dos aspectes.”

Foto portada: La portaveu municipal de la Crida, Anna Lara. Autor: David B.

Comments are closed.