Cs: “cal fer la vida impossible als ocupes que fan la vida impossible als veïns”

Ciutadans portarà al ple d’octubre una moció per fer un “canvi de visió” en relació a les ocupacions d’habitatges. El partit taronja vol utilitzar tots els mecanismes administratius, legals i policials per “fer la vida impossible als ocupes que fan la vida impossible als veïns”. Cs assegura que l’Ajuntament s’ha de recolzar en el moviment veïnal per discernir entre ocupants problemàtics i no problemàtics (“s’ha de ser flexible”, diu el portaveu municipal) malgrat que rebutgen qualsevol tipus d’ocupació. 

“Venim d’un mandat on l’any 2016 hi havia 992 habitatges ocupats i al 2018 més de 1.200 habitatges ocupats. Les dades registrades indiquen que l’ocupació il·legal d’habitatges va pujar més d’un 20 per cent. El govern anterior va construir zero pisos de protecció oficial i fins i tot facilitaven el procediment per ocupar habitatges”, ha indicat el portaveu municipal de Ciutadans, Adrián Hernández. Ara, segons l’alcaldessa ha indicat aquest dimecres, hi ha més de 1.300 habitatges ocupats. “Ha pujat més d’un 10 per cent l’ocupació il·legal en el primer any de Farrés i per això cal un pla contra l’ocupació il·legal”, manté Hernández.

Ciutadans fa bandera contra l’ocupació, tant al Congrés dels Diputats com a nivell municipal. Es vol canviar la legislació per facilitar la “ràpida expulsió” i pujar les penes dels delicte de violació de domicili i també el d’usurpació.

“L’ocupació és rebutjable sempre però especialment si genera inseguretat o convivència. Ho diuen les comunitats de veïns, perquè hi ha problemes de brutícia i soroll, ens ho diuen les associacions de veïns, per problemes derivats als barris, i ara també ens ho diu el govern municipal, qui reconeix que tenim un problema però no explica com el volen resoldre”, ha assegurat.

Nosaltres proposem un pla contra l’ocupació. “El missatge ha de ser que l’Ajuntament farà tot el que estigui a la seva mà, a nivell legal i policial, per perseguir l’ocupació i que els ocupants sentit l’alè al seu clatell. Sabadell ha de ser una ciutat incòmoda per ells i han de saber que no els deixarem respirar fins que pacifiquem la ciutat i els barris”.

Com ho vol fer Ciutadans? Canviant la legislació estatal i a nivell autonòmic facilitant la coordinació entre Justícia, Habitatge i Interior perquè “els Mossos també han de complir la nova ordre de fiscalia perquè si hi ha un indici puguin desocupar al moment”. I com ho vol fer a nivell municipal? Cal un “canvi de visió”: assessorar i orientar els veïns afectats per les ocupacions. “L’Ajuntament facilita l’assessorament jurídic a tothom qui el necessiti, treballar amb les associacions de veïns perquè ells saben on hi ha ocupacions d’emergència social sense problemes i on hi ha ocupacions amb problemes de convivència. Són ells els que en saben. A nivell policial cal reforçar el patrullatge: que els ocupes que provoquen problemes es vegin ofegats davant la presència policial i també creant una unitat específica antiocupació. Policies que sapiguin fer els actes administratius adequats perquè la fiscalia expulsi els que creen problemes i assessorin els veïns perjudicats. D’aquesta forma la fiscal pot facultar la policia per entrar de forma directa sense una ordre judicial si hi ha indicis”.

Hernández té un temor: si l’administració no actua, són els propis veïns qui han d’actuar: “ho hem vist amb una ocupació problemàtica a la carretera de Barcelona i a altres llocs. I no: ha de ser l’administració qui ha de defensar els veïns”.

“Sis anys sense construir ni un pis públic”

D’altra banda, creuen que cal mobilitzar el parc d’habitatge. “Portem sis anys sense construir ni un sol pis”. Tampoc s’adquireixen gaires habitatges. Tot sumat als salaris baixos i preus alts. “Cal posar a disposició de la Mesa d’Emergència Social pisos públics perquè si no accedeixes a un pis públic per llista pot ser que el vulguin adquirir a través de l’ocupació”, finalitza.

Malestar amb Farrés per la “sorprenent” roda de premsa de dimecres

Ciutadans va registrar dilluns la moció i va convocar una roda de premsa dijous per plantejar-la a l’opinió públic. I es van trobar de forma “sorprenent” una roda de premsa de l’alcaldessa, Marta Farrés, convocada de forma sobrevinguda al migdia d’aquest dimecres, per anunciar que l’Ajuntament tindria “tolerància zero” amb l’ocupació irregular. “Tot el que va dir l’Ajuntament ahir va ser una declaració d’intencions; van dir que volen fer un protocol però no en quina línia. No sé si van sortir perquè nosaltres sortiríem avui. Però si els socialistes voten en contra al Congrés no tindrem mecanismes per tenir la tolerància zero que ara diu l’alcaldessa”.

Foto portada: Hernández, a la sala de plens. Autor: David B.

Comments are closed.