Foto portada: un dels vagons que van patir l'atemptat islamista.

Cs demana commemorar l’11-M amb un acte de record anual

Aquest dimecres es compliran 16 anys dels atemptats terroristes de caire islamista de Madrid, on van morir 193 persones (l’última víctima va perdre la vida sis anys després d’una dècada en coma). Es tracta del pitjor atemptat terrorista de la història d’Europa, i el primer gran atemptat islamista al Vell Continent. El grup municipal de Ciutadans vol que l’Ajuntament de Sabadell commemori aquell dia, ja que és el Dia Europeu de les Víctimes del Terrorisme. 

Els atemptats de Madrid (10 explosions dins de vagons de tren de RENFE a les estacions de Madrid Atocha, El Pozo del Tío Raimundo i Santa Eugenia) van causar 193 morts i prop de 2.000 de ferits, a més d’una gran ferida emocional a la societat espanyola i també Catalunya. La Unió Europea va declarar a partir d’aquell moment el 11 de març com el Dia Europeu de les Víctimes del Terrorisme.

Ara Ciutadans demana a l’ajuntament de Sabadell que tingui un record i un espai per aquesta efemèride, celebrant un acte en honor i memòria de les víctimes de l’atemptat. El portaveu del grup de Cs a l’Ajuntament, Adrián Hernández, demana que el govern municipal inclogui l’11-M al programa anual de memòria històrica que s’ha anunciat des de l’executiu de Marta Farrés.

Atemptats a Sabadell: ETA i GRAPO

En aquell atemptat de Madrid l’any 2004 no va haver-hi cap víctima sabadellenca. No així en altres accions terroristes. L’any 1992 un atemptat d’ETA va acabar amb la vida de Antonio José Martos a Sant Quirze. Dos anys abans, al desembre de 1990 van morir sis agents de la Policia Nacional en un atemptat amb un cotxe bomba d’ETA al barri de La Creu Alta. La primavera de 1979 un comando del GRAPO va assassinar també un policia municipal, Joan Bisbal. Hernández considera que el programa de memòria històrica que ara s’anuncia ha d’incloure un acte commemoratiu en record i reconeixement dels servidors públics que van perdre la vida a causa de les accions terroristes.

Foto portada: un dels vagons que van patir l’atemptat islamista.