Xavier Domènech

El sabadellenc Xavier Domènech, nou líder de Podem a Catalunya

“Avui no acaba res”. Són paraules del nou secretari general de Podem Catalunya, Xavier Domènech, l’endemà d’un “resultat històric” de la seva candidatura a les primàries per liderar la formació morada. De fet, el també líder dels comuns ha assegurat que comença a partir d’aquest dimecres “una nova etapa, per un nou cicle de canvi polític a Catalunya i Espanya”.

En roda de premsa a la seu del partit al costat de Conchi Abellán, la candidata més votada a al Consell Ciutadà Autonòmic (CCA), Domènech ha defensat que els militants de la formació morada han decidit “de forma contundent” obrir una etapa de canvi. I per això ha convidat els membres de la seva llista i els de les candidatures rivals a “deixar al passat conflictes interns que a vegades han tingut poc de polítics”. “Hem de mirar el futur i no quedar atrapats al passat”, ha resolt Domènech.

El nou líder de Podem ho ha dit arran de la polèmica interna per la presentació d’impugnacions i boicots a un debat de campanya per part de les llistes alternatives a Domènech. “Un Podem més fort significava construir un projecte per a les classes populars i la ciutadania del país, i un Podem més fort significava més confluències i espais unitaris més forts”, ha afegit en ser preguntat sobre quina serà ara la relació que mantindrà Podem amb el partit dels comuns, Catalunya en Comú. CatComú va ser néixer el 8 d’abril de l’any passat impulsada per BComú, ICV i EUiA sense Podem ja que la direcció d’Albano Dante Fachin va descartar finalment sumar-s’hi.
Domènech no creu que hi hagi incompatibilitats ni contradiccions per la posició de les bases en compaginar els dos lideratges: “No ho crec, i a Podem decideix la gent; […] estic molt acostumat a treballar en solucions i no a quedar atrapat en problemes que no s’han donat”, ha afegit en roda de premsa aquest dimecres.

També considera que les dades de participació “són bones”. “A vegades més o a vegades menys” persones hi participen, ha afegit agrair que votessin 6.809 persones de les 25.718 que es consideren militants “actius”. En total, Podem Catalunya en té registrats de 57.592. La candidatura de Domènech, ‘Amb tu, més Podem’, es va imposar a les primàries per un 72,73 per cent dels vots emesos. “Crec que ens valida molt per construir una marca morada, un Podem fort, transversal i obert al conjunt de la societat”, ha afegit.

Els resultats

A les primàries a la secretaria general, Domènech ha aglutinat un total de 4.771 vots a favor del 6.809 emesos des del 5 d’abril i fins aquest dilluns. En segona posició, s’hi ha col·locat Noe Bail, exmembre de la direcció d’Albano Dante Fachin, amb 596 a favor (9,09% dels vots); en tercer lloc, la senadora Celia Cánovas amb 389 avals (5,93%); i tanquen els resultats Merche Gil (4,54%), Guillermo Álvarez (4,47%) i Cristian Medrano (3,25%).
La candidatura de Domènech també s’ha imposat amb diferència a les votacions al CCA. Dels 44 llocs que com a màxim formaran part d’aquest òrgan, 41 correspondran a membres de la candidatura del líder dels comuns. A banda d’Abellán, doncs s’incorporen a la direcció de Podem l’exdirigent sindicalista Rosa Cañadell, Jaime Durall, Alba García i Carlos Tavera. També s’hi integren el senador Óscar Guardingo, les diputades d’ECP Mar García i Alícia Ramos, i l’economista Sergi Cutillas, entre d’altres.

Al marge de la llista de Domènech, les tres persones que també han aconseguit plaça a la direcció són dues de les fins ara aspirants a la secretaria general -Noe Bail (en 37è lloc a les votacions) i Celia Cánovas (43a)-, i també María Martínez (44a), de la candidatura ‘Som Podem’ que liderava Bail.

Foto portada: Domènech. Autor: ACN.