El TSJC suspèn de forma provisional l’ajornament de les eleccions del 14-F

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha suspès de forma cautelar el decret del Govern que ajorna les eleccions al Parlament del 14-F. De moment, fonts del TSJC precisa que no s’ha entrat a discutir el fons de la matèria cosa que farà dijous amb tota probabilitat. La suspensió provisional omple d’incògnites el calendari electoral. Sense anar més lluny, l’ajuntament de Castellar ha convocat a tota pressa un ple per sortejar les meses electorals per si es reprèn el calendari anterior. 

El tribunal ha acceptat les mesures cautelaríssimes que demanava un dels recursos, presentat per un particular. Argumenta que és una decisió “instrumental”, perquè no aturar el comptador de les eleccions impediria que es poguessin celebrar el 14 de febrer si finalment s’estimessin els recursos. Pel que fa a les mesures cautelars que plantegen altres recursos, s’ha donat trasllat a la Generalitat i a la fiscalia perquè presentin les seves al·legacions abans de dijous a les 10 hores. Un cop rebudes les al·legacions, la sala començarà a decidir si manté la suspensió o l’aixeca, podent-se pronunciar aquell mateix dia o no, segons precisa el TSJC.

En la seva interlocutòria, el TSJC justifica l’acceptació de les mesures cautelaríssimes (sense escoltar les parts) subratllant que tot i que s’estimessin les mesures cautelars, no es podrien celebrar les eleccions el 14-F o almenys es generaria una “greu inseguretat jurídica pel significatiu escurçament dels terminis previstos en la legislació orgànica”. En aquest sentit, remarca que el procediment electoral no només té un temps limitat de 54 dies, sinó que cada acte obre terminis successius.

“La paralització del procés, tot i que sigui per pocs dies, impedeix la possibilitat de celebrar les eleccions o, almenys, de celebrar-les amb totes les garanties”, precisen fonts del TSJC.

No acceptar les cautelaríssimes suposaria, continua, una “situació pràcticament irreversible”. La sala cinquena indica que es pren aquesta decisió per causa “d’urgència extraordinària” i assegura que la peça s’estudiarà “amb la major agilitat”. Així mateix, afegeix que el fet que el decret d’ajornament de les eleccions es publiqués al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya en dissabte ha fet perdre dos dies en termes de presentació de recursos i que la sala s’hi pogués pronunciar.

Hi ha dos recursos que demanaven mesures cautelaríssimes: un presentat dilluns i un altre aquest dimarts (pendent de resolució). A més, quatre més reclamen mesures cautelars. Entre les entitats i partits que han presentat recurs hi ha una formació política, la Lliga Democràtica, i tres entitats, Federalistes d’Esquerres, Izquierda en Positivo i Impulso Ciudadano. La decisió d’acceptar les mesures cautelaríssimes no anticipa el posicionament sobre el fons de l’assumpte, ha recordat el TSJC en un comunicat.

Incertesa

A causa de la decisió cautelar, ara hi ha gran incertesa al voltant de les eleccions. En aquest sentit, per exemple l’ajuntament de Castellar ha convocat per aquest mateix dimarts un ple extraordinari per sortejar els membres que han de configurar les meses electorals del 14-F.

Foto portada: una votant a l’Estruch a les eleccions del 21 de desembre de 2017. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.