20 coses que no sabies de Juli Fernàndez (ERC)

Esquerra Republicana de Catalunya ja té alcaldable. I, sense sorpreses, repetirà per tercer cop l’aposta de Juli Fernàndez, actual portaveu republicà a l’Ajuntament, segon tinent d’alcalde del govern i alcalde de Sabadell entre el juny del 2015 i el juliol de 2017. 

Fernàndez ja comença a tenir una certa trajectòria en la política municipal. Però aquest podria ser un perfil polític i personal del candidat republicà, amb alguns aspectes poc coneguts.

  1. És més conegut com a Juli però formalment es diu Julià. Julià Fernàndez i Olivares.
  2. Va néixer el 19 de novembre de 1977 a Sabadell.
  3. La seva família té orígens manxecs i murcians. Un dels seus avis era militant del Partit Comunista d’Espanya (PCE). Hi torna sovint a Ciudad Real. Sense anar més lluny, era a Villanueva de los Infantes quan van succeir els atemptats gihadistes de Barcelona i Salou l’estiu passat. La passada tardor, enmig d’una entrevista centrada en el procés sobiranista, a La opinión de Murcia recordava els estius al municipi de Mazarrón i alguns carrers de la capital murciana.
  4. “Sóc farmacèutic”, diu sovint. Va estudiar Farmàcia a la Universitat de Barcelona. Té un màster en màrqueting farmacèutic per l’escola de negocis EADA. La seva activitat professional privada s’ha dedicat a aquest àmbit majoritàriament, bàsicament a la gerència. A Sabadell, per exemple, va treballar en una farmàcia del barri de Ca n’Oriac.
  5. “Sempre vaig ser republicà i d’esquerres”, sosté. Un cop acabada la carrera universitària, l’any 2000 es va afiliar a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), partit al que havia votat des dels 18 anys. “Vaig creure que era un projecte de futur, Convergència apel·lava als catalans de tota la vida, el PSC a les arrels de fora de Catalunya dels immigrants i ERC s’adreçava a tothom”, assegurava en una entrevista l’any 2015 a iSabadell.
  6. Durant molts anys, Fernàndez va ser entrenador de bàsquet femení. De l’equip de l’Escola del Carme de Sabadell.
  7. Va estar durant anys vinculat a les Joventuts d’Esquerra, les JERC, formant part de la direcció nacional en el seu moment.
  8. Juli Fernàndez va ser director general de Joventut durant el segon govern tripartit, presidit pel socialista José Montilla. Tenia 30 anys. Recordant aquell temps, manté que feia molt despatx de dia i moltes visites al territori als vespres. Com a conseqüència va dirigir les empreses públiques Turisme Juvenil de Catalunya SA i després l’Agència Catalana de la Joventut.
  9. Fernàndez s’ha presentat dues vegades com a cap de llista d’Esquerra a Sabadell. Un fracàs i un èxit rotund. Al 2011 no va entrar a l’Ajuntament. Al 2015 ho va fer amb quatre regidors, sent la tercera força més votada. La perícia negociadora el va fer alcalde. Ara, al 2019, ho intentarà de nou.
  10. Durant la precampanya del 2015, com que era poc conegut, la seva cara va omplir els carrers de la ciutat i va protagonitzar una campanya sota la pregunta ‘I tu, ja saps qui és el Juli?
  11. Està casat. Té un fill de set anys i una filla de gairebé tres.
  12. Actualment Fernàndez, i la seva família, viuen al Centre. A l’inici del mandat residia al barri de Gràcia.
  13. És aficionat als correfocs. A casa seva té un gegant. Forma part dels Castellers de Sabadell.
  14. El seu perfil de Twitter: ‘Tinc un fill, una filla i una dona preciosa. Encara no tinc Estat ni la ciutat que voldria però treballo per fer-ho. Alcalde de Sabadell 06/15-07/17’. En aquesta xarxa té uns 6.400 seguidors, a juny de 2018.
  15. Entre els escriptors que li agraden, en destaca el sabadellenc Joan Oliver, conegut també com a Pere Quart, de qui sovint n’ha fet alguna cita.
  16. Entre els que es mouen al voltant de l’Ajuntament, és coneguda la seva ‘mala salut de ferro’. Pateix de pedres al ronyó. Durant aquest mandat, va caure per les escales de casa: fora de servei durant diverses setmanes i molt mal d’esquena.
  17. Segons la web de l’Ajuntament, la seva retribució anual és de 49.277,48 euros bruts. 
  18. És soci d’Òmnium Cultural, l’Assemblea Nacional Catalana i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.
  19. El passat 1 d’octubre de 2017, va ser voltejat pels antiavalots de la Policia Nacional a les portes de l’escola Nostra Llar durant el referèndum unilateral, com va captar una fotògrafa de l’Ara en una imatge amb gran força. Els cops li van trencar les ulleres i l’americana. Va presentar denúncia, que es va arxivar.
  20. Durant la campanya electoral del 21 de desembre, va sonar per ocupar un lloc de sortida entre els candidats d’ERC. Finalment, però, va ser a la part baixa de la llista republicana. La sabadellenca, Carme Forcadell, i un altre vallesà de la zona sabadellenca, Marc Sanglas, sí es van convertir en diputats.
Foto portada: Fernàndez, al seu despatx, quan era alcalde. Autor: ACN. 

Comments are closed.