Així ha anat el debat de la Xarxa Onion

  • Farrés (PSC): “no em fa por governar en solitari arribant a acords”. 
  • Només Serracant (Crida) reivindica obertament la continuïtat del govern actual fins el 2023. 

Debat sense estridències l’organitzat per la Xarxa Onion aquest dijous, presentat pel periodista Roger Escapa. Però ha mostrat alguns aclariments als indecisos: Farrés no descarta governar en solitari i l’alcaldable de la Crida, Maties Serracant, ha estat el més gran defensor del govern actual, que reivindica i vol preservar després del 26-M. Enganxada al final entre Marisol Martínez i Adrián Hernández, de Cs.

Ple a vessar a l’Auditori del casal Pere Quart, amb prop de 200 persones, en la segona edició del debat organitzat per la Xarxa Onion. El primer va ser l’any 2015, a la Vapor Badia, i va instaurar una forma de fer més informal. En la mateixa tònica ha seguit. I així ha estat ja l’inici.

Com presenta un candidat a un competidor?

La primera pregunta ha estat que cada candidat presenti l’adversari que tenia assegut a la dreta. Ha trencat el gel la socialista Marta Farrés en relació a Maties Serracant: “el problema del Maties no és ell sinó la gent amb qui va”. L’actual alcalde ha reconegut tenir un cafè pendent amb Lourdes Ciuró pel Quart  Cinturó mentre que l’exdiputada ha dit de Marisol Martínez que és “molt activa” i ha vist un certa semblança física entre elles, per exemple, al pentinat. “Buscarem els punts en comú des de Junts per Sabadell”, ha colat la cunya Ciuró. Martínez, respecte a Vidal, ha dit que “inicia una etapa molt complicada on ho té difícil però és una persona que vol aportar a la ciutat”. L’alcaldable d’Ara Sabadell, en relació a Adrián Hernández (Cs) ha dit que és “aire fresc” i creu que “tenim més punts en comú del que pensem”. A Hernández li ha tocat presentar Joan Berlanga: “és professor i se li nota, és una bona persona, un bon regidor d’Educació i de Sostenibilitat però un fluix tinent d’alcalde. Si algun dia em segresten que no negociï per mi perquè no és un bon negociador”. Berlanga sobre Juli Fernàndez: “s’hi ha dedicat, ha treballat i ha estat també delegat del Govern i hem dit que hauria d’haver-se centrat més a Sabadell; hem estat molt generosos i el Juli i el seu espai no ha tingut la suficient generositat perquè el govern acabés fort”. Ha tancat Juli Fernàndez, en relació a Farrés: “és una dona, vital, enèrgica i que durant 11 anys ha estat regidora. Es diu Farrés però no té cap vincle familiar amb l’alcalde Farrés. Hem dinat un parell de vegades junts i la Marta i jo lluitarem per tenir l’alcaldia: el republicanisme i la honestedat o la corrupció i el 155”.




El segon bloc ha estat de preguntes del moderador, Roger Escapa, individualitzades a cada candidat. Cadascú se n’ha escapat amb millor o pitjor sort. Així ha preguntat a Vidal sobre la divisió de l’esquerra, a Berlanga perquè no va ser alcalde quan va ser la segona força més votada, a Ciuró per la inclusió de l’exregidor de Bustos Quim Carné com a número 3, o per les ocupacions a Serracant. “Si és alcalde renunciarà a ser delegat del govern?” ha preguntat a Fernàndez. Així ho ha assegurat el republicà. Se sent còmplice Farrés del que va passar amb Bustos? “Hi vaig formar part però he de parlar del que jo vaig fer i no del que van fer els altres”.

Serà alcalde la llista més votada? Fernàndez creu que és molt possible. La resta no tant. Martínez ha demanat que “tots ens obliguem a arribar a 14 suports. No pot ser alcalde qui no sigui capaç d’arribar a consensos per tenir estabilitat”. Serracant sí s’ha aventurat a dir una coalició favorita per la Crida: l’actual equip d’esquerres que governa des del 2015. Farrés sense por a la solitat: “governar en minoria no em fa por; a vegades des de minories es poden buscar pactes i tirar endavant  projectes. A diferència d’altres no hem posar cordons sanitaris. Només a l’extrema dreta”, ha dit Farrés.

Model DAFO

Els candidats s’han vist obligats a definir com a Debilitat, Amenaça, Fortalesa o Oportunitat diversos aspectes. Tots, excepte Berlanga, han definit Amazon com una oportunitat. El representant de Ciutadans Hernández ha definit el procés sobiranista com una debilitat mentre que Berlanga ha parlat de “debilitat que pot ser una oportunitat”. També Farrés ha parlat de debilitat. ERC i la Crida de fortalesa mentre que Ciuró ho veu com a oportunitat a mig camí de fortalesa. Martínez diu que el procés “ens ha fet veure que no tenim una democràcia real” i per això és una oportunitat: “ni teníem una constitució real, ni un estat de dret real, ni un sistema autonòmic equilibrat”

Pel que fa a la vianantització, consens a mig camí entre la fortalesa i l’oportunitat. És una oportunitat. “Però s’ha de fer bé”, apunta Hernández. “No és la solució tot; cal que hi hagi activitat al voltant. Volem ciutats on hi passin coses. A la zona del Mercat és per a vianants i quan tanca el mercat no hi ha cap dinamització”, ha apuntat Ciuró (JxSabadell).

Finalment preguntats per Can Puiggener, tos ho veuen com una oportunitat.  Farrés ho veu com a oportunitat tot prometent “contundència” contra les ocupacions. Martínez (100% Sabadell) ha recordat que la zona on més pobresa hi ha és al sud perquè les pensions són baixes i hi ha més gent gran. “El drama és que només es queda qui no pot marxar”, ha convingut Hernández (Cs). Berlanga ha demanat ser “curosos” a l’hora “d’estigmatitzar alguns barris”.

Test de sabadellenquisme

El debat de la Xarxa Onion ha recuperat el test de sabadellenquisme impulsat fa quatre anys. Fernàndez, Ciuró i Martínez han encertat el nom de la capitana del CN Sabadell (Olga Domènech). Tots s’han acostat a la taxa d’atur a la ciutat.

Quan han estat preguntat pels regidors que tindran els seus adversaris, Fernàndez ha vaticinat que Farres en tindrà sis i Berlanga que Fernàndez en tindrà tres, Hernández vaticina dos regidors per Sabadell en Comú, Farrés tres per a la Crida i Serracant tres per a Ciuró. Ciuró dona un regidor a 100% i Martínez un regidor a Ara Sabadell, qui dóna tres regidors a Cs.




A l’hora de parlar de pactes, Berlanga veta Ciutadans i Junts per Sabadell i Juli Fernàndez al PSC, a més de Cs i PP, Martínez a ningú excepte PP i Cs perquè construeixen des de la “divisió”. Hernández s’ha mostrat visiblement molest al veure’s vetat. “No pactaré amb els de la bandera ni d’una banda ni de l’altra”, ha seguit. Hernández li ha reblat que “si la prioritat no és la bandera, llavors hauràs de vetar algú més de la llista i no només a nosaltres i al PP”.

Sense Gesa (PP)

L’alcaldable del PP, Esteban Gesa, no s’ha presentat al debat. A la mateixa hora tenia prevista una roda de premsa amb el president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, i la diputada electa Cayetana Álvarez de Toledo, al carrer Àngel Guimerà, just a l’altra banda de la Rambla, on està situada la seu dels populars.

Foto portada: un moment del debat. Autor: David B.

Comments are closed.