El 26-M a Sabadell, carrer a carrer: un pinyol juntaire amb centre republicà i perifèries socialistes

La imatge és prou eloqüent: com les capes d’una ceba o les nines russes, els resultats per seccions censals mostren tres ciutats en una ciutat: un pinyol juntaire amb centre republicà i perifèries socialistes. Posar les forces guanyadores per seccions censals a les municipals és clarificador dels trasbals d’aquests comicis. 

Les eleccions municipals del 2015 van ser un miratge. Allà gairebé tothom va tenir un feu: la llavors CiU va ser la força més votada als districte 1 i 2 (Centre i Creu Alta) però Esquerra ja va guanyar al districte 5 (Gràcia). La llavors incipient Unitat pel Canvi va donar la sorpresa sent la força més votada al districte 4 (Can Rull, Can Llong, Concòrdia) mentre que el PSC va mantenir tres feus tradicionals: el nord, el sud i l’est (districte 3, 6 i 7).

El panorama ara ha estat molt diferent, producte de la concentració de vot. Esquerra Republicana ha fet definitivament el sorpasso independentista i ha guanyat als districtes 1 (el que té més electors), 2 i 5. Són els districte del centre sociològic de la ciutat, allà on l’independentisme és més fort. Però va penetrant a la resta de districtes el groc republicà. Per contra, el PSC ha estat la força més votada als districtes 3 (amb un esclatant 46,68 per cent), 4 (el segon més gran, amb un 38 per cent), 6 (més del 40 per cent de vots) i el menys poblat districte 7. La fotografia per districtes és aquesta.

Els resultats de les municipals, per districtes.
Els resultats de les municipals, per districtes.

Mirant per seccions, que tenen més detall (és la foto de la portada), es veu com Junts per Catalunya és la força més votada en mitja dotzena de seccions censals, nou meses, al rovell de l’ou de la ciutat, i una a La Creu Alta. La resta del centre sociològic és tot groc republicà. Esquerra s’obre hegemònic pas a Gràcia, La Creu Alta, Can Feu o Hostafrancs.

Però més enllà d’això la victòria socialista és un rodet: els socialistes guanyen a totes les meses del districtes 3, 4, 6 i 7 i també a totes les dels Merinals (districte 5), Can Puiggener (districte 2) i Sol i Padrís (districte 1). No en deixen ni una per la resta d’opcions.

Les segones i terceres forces més votades

Amb aquest panorama general, PSC vencedor als barris més perifèrics i ERC al centre sociològic de Sabadell, sí hi ha hagut més color en les segones i terceres opcions.

Així ERC va eixamplant la base i ha aconseguit ser la segona força més votada a Can Rull/Can Llong, també a la zona sud i la tercera als barris del nord i a Torre-romeu. D’entre les forces independentistes, són de llarg qui més penetra en la perifèria duplicant els percentatges de vot de la Crida i a una distància sideral de JxSabadell.

Els resultats a Can Puiggener i Merinals han donat al PSC el segon lloc als districtes 2 i 5 mentre que Cs han estat segons als barris del nord i també a Torre-romeu i tercers al sud i al districte 4. Junts per Sabadell ha estat segon al districte 1.

La Crida, tercera llista més votada en el global de Sabadell, ha estat la tercera llista més votada al districte 2 i al districte 5 (Creu Alta i Gràcia) mentre que el PSC ha estat la tercera llista en número de suports al Centre – Sant Oleguer (districte 1).

Foto portada: resultat de les municipals per seccions censals. Font: Ajuntament. 

Comments are closed.