Marta Farrés i Marta Morell. David B.

Què conté el pacte PSC-Podemos?

El PSC i Podemos han signat aquest divendres un acord d’investidura amb esquelet de futur acord de govern. D’aquesta forma Podemos es garanteix entrar al futur govern municipal i el PSC l’alcaldia en mans de Marta Farrés. 

El pacte està signat per les dues organitzacions que hi donen suport: el Partit dels Socialistes i Podemos. És un pacte d’investidura i per establir les bases d’un acord de govern pel mandat (el document diu ‘legislatura’, però) 2019-2023. En realitat l’acord és un decàleg. Les mesures són les següents.

1. Barris: l’acord estableix un pla de xoc als barris. Neteja viària, mobiliari urbà al dia, compromís amb la seguretat i adaptats a les necessitats de gent gran, dones o persones amb capacitats diverses, i també als animals domèstics.

2. Treball: en aquest sentit es diu que “crearem les sinèrgies necessàries entre els agents econòmics, sindicats, institucions, emprenedors, empreses i universitat per crear noves oportunitats”.

3. Habitatge: compromís de fer 500 habitatges de lloguer en quatre anys.
4. Feminisme: Sabadell referent de la igualtat de gènere incorporant la perspectiva de gènere a totes les àrees de govern.

5. Ecologisme i salut: es fomentaran estils de vida saludable i qualitat de l’aire, foment de l’energia renovable, promoció del transport públic (ferrocarril, bus, taxis) i cura del medi natural i el benestar animal.

6. Capitalitat: es crearà la regidoria Projectes de Ciutat per posar les bases de la ciutat del 2030.

7. Serveis públics: s’exigirà a la Generalitat que retorni el servei d’oncologia pediàtrica al Parc Taulí. L’Ajuntament serà un “aliat” dels treballadors públics. S’avaluran els serveis externalitzats i s’avançarà en la municipalització si és viable per la gestió directa.
8. Lluita contra la corrupció: els signants seran apartats del seu càrrec si resulten investigats per corrupció. Quan? En el moment d’obrir-se judici oral, no quan siguin investigats. A mode d’exemple: Manuel Bustos va ser investigat el 27 de novembre de 2012 i es va obrir judici contra ell primer judici pel cas Mercuri gairebé dos anys després. D’altra banda, l’Ajuntament seguirà personat com acusació en els casos on s’hagi personat o pugui resultar perjudicat. Així el PSC obre la porta a seguir com acusació particular al cas Mercuri.

9. Procés: s’apostarà per un Sabadell per a tothom i un ajuntament centrat en les competències municipals. “Els debats que sobrepassin les nostres competències tenen altres institucions on poder debatre’s”. No es fomentarà cap acció ni decisió que contribueixi a dividir la nostra ciutat. “La nostra vocació és Sabadell i això és el que ens uneix en la nostra tasca de govern”, diu el document.

10. Inversions: s’impulsarà un front comú de partits i entitats per aconseguir les inversions pendents per part de la Generalitat (escola Virolet, institut Arraona, CAP Can Llong, entre altres).

El pacte estableix una comissió de seguiment i actualització entre els dos partits.

Foto portada: roda de premsa, aquest matí. Autor: David B.