Consell de Joves

Els joves candidats debaten a l’Estruch

El Consell de Joves de Sabadell ha organitzat a l’Estruch un debat entre els candidats joves de les formacions amb representació a l’ajuntament de Sabadell i al Parlament de Catalunya. L’original format del debat ha donat agilitat i espontaneïtat a la discussió política.

Al debat han participat Mercè Porras (PSC), 27 anys, Marc Canet (CiU), 20, Ramón Jiménez (Unitat pel Canvi), 19, Diana Grimau (Crida per Sabadell), 21, Laia Girós (ERC), 24, i Andrián Hernández (Ciutadans), 31. La representant del PP ha excusat la seva assistència.

El debat, moderat per Carles Lombarte, va consistir en un cara a cara entre dos dels candidats triats a l’atzar que responien una pregunta també triada a l’atzar entre les que s’havien recollit en un formulari penjat a internet. Els candidats així emparellats disposaven d’un minut per respondre a la pregunta i dos per interpel·lar-se.

Els joves polítics s’han pronunciat sobre un quinzena de qüestions. Algunes relatives a temàtiques generals com les obres del Metro, el Passeig, el soterrament del FGC, el cas Mercuri, la transparència de la gestió municipal, l’habitatge, la participació ciutadana, o els desnonaments. Altres relatius a problemes específics de la joventut com ara els models d’oci alternatiu a la Zona Hermètica, l’atur juvenil, la relació entre l’Ajuntament i les entitats juvenils o l’avaluació del Servei d’Atenció Juvenil.

Alguns aparellaments van mostrar les diferències ideològiques i van fer saltar alguna guspira. Així preguntats pel cas Mercuri, la representant del PSC va dir que al ser un debat de joves no tocava parlar del tema, mentre que la candidata de la Crida va subratllar que aquest era una tema que afectava a tota la ciutat i també als joves.

Així mateix es van palesar les grans distàncies entre el candidat del CiU i d’Unitat pel Canvi a propòsit de l’atur juvenil. Mentre el jove convergent va defensar les taules de trobada entre empresaris “que són qui creen ocupació” i els joves que busquen feina, l’altre candidat va defensar la capacitat de l’Estat per crear ocupació i les dures condicions laborals que s’ofereixen al jovent.

Porra juvenil

Va ser una llàstima que el creuament entre C’s i ERC no tractés de la qüestió nacional, sinó de la Formació Professional. Tanmateix, la representant republicana va acusar al de C’s de plantejar un model que implicava que la rendició dels treballadors a les condicions del mercat.

Finalment, el moderador va demanar als assistents que fessin una porra del resultat electoral. Excepte Diana de la Crida, que va negar-se a respondre, els demés van fer unes previsions molt optimistes. PSC, 10, CiU, 8, Unitat pel Canvi, 6, ERC, 7 i C’s 5. Un resultat que obligaria a ampliar el saló de plens.

Foto portada: un moment del debat. Autor: O.Orriols.