Foto portada. votació al CEIP Pau Casals. Autor: R.Benet.

En Comú Podem guanya de nou les generals

 • La coalició d’esquerres En comú Podem torna a fregar el 30 per cent de vots.

 • Puja el PP, baixa Ciutadans i Convergència acaba sisena força a la ciutat.

Com al 20 de desembre, i sense gaires modificacions, Sabadell ha donat la victòria a la confluència d’esquerres En comú Podem a les eleccions generals. La llista encapçalada pel sabadellenc Xavier Domènech ha obtingut tres de cada 10 vots a la ciutat. El PSC ha estat de nou la segona força. També ha repetit posició Esquerra Republicana. De les sis principals formacions, Convergència ha estat la sisena. Només ERC i el PP incrementen els seus suports de forma destacable respecte el 20D.

Resultats similars a Sabadell, Catalunya i Espanya però sensacions radicalment diferents. Si les eleccions del 20D van obrir la porta als anomenats nous partits, i van suposar la irrupció de Podemos i Ciudadanos en la política estatal, el 26J ha significat el seu fre (ni rastre del sorpasso d’Unidos Podemos al PSOE i caiguda de Ciutadans) així com aire pels grans partits. El PP puja els seus suports i Pedro Sánchez salva els mobles pels socialistes.

A Sabadell el 20D i el 26J tenen resultats similars. En comú Podem ha guanyat clarament les eleccions. Amb el 100 per cent dels vots escrutats, el resultat ha estat el següent:

 • En comú Podem: 29.064 vots (28,43 per cent).
 • Partit dels Socialistes: 19.016 (18,6 per cent).
 • Esquerra Republicana de Catalunya: 16.195 (15,84 per cent).
 • Partit Popular: 11.691 (11,44 per cent).
 • Ciutadans: 11.496 (11,25 per cent).
 • Convergència Democràtica de Catalunya: 11.459 (11,21 per cent).
 • PACMA: 2.018 (1,99 per cent).
 • Recortes Cero: 303 (0,3 per cent).
 • PCPC: 155 (0,15 per cent).
 • Vot en blanc: 808 (0,79 per cent).

Només dues forces han augmentat el seu percentatge de vot de forma sensible: Esquerra Republicana i Partit Popular (+1,9 per cent). Ciutadans ha perdut un 2,07 per cent de vots respecte el 20D mentre que Convergència ha perdut 2.140 vots del que va obtenir mitjançant Democràcia i Llibertat al desembre.

Les tres primeres posicions s’han repetit. Ara bé, PP, Ciutadans i Convergència han estat durant tot l’escrutini batallant a continuació i fins al final Ciutadans i Convergència s’han anat alternant la cinquena i la sisena posició. Finalment, en l’última secció escrutada, al districte 3, Ciutadans ha avançat la formació sobiranista, que ha quedat en sisena posició. Els animalistes del PACMA han obtingut gairebé el 2 per cent de vots.

Resultats per districtes

En comú Podem i Esquerra Republicana s’han repartit la victòria als districtes. Així En comú Podem han guanyat a tots els districtes sabadellencs a excepció del districte 1 (Centre, Sant Oleguer) i 2 (Creu Alta, Can Puiggener) on els republicans han estat la llista més votada. Als barris més populars, on ha guanyat la coalició d’esquerres, també ha fet un paper destacable el PSC mentre que als districtes 1 i 2 Convergència ha estat entre les llistes més votades.

Participació

La participació ha estat sensiblement inferior al 20 de desembre. Si llavors va ser del 73,44 per cent, aquest diumenge la xifra ha quedat molt lluny: al 67,48 per cent, 5,96 punts per sota. La caiguda de la participació s’ha notat més als districtes 3, 4, 6 i 7, on ha caigut entre el 6 i el 7 per cent, però ha estat generalitzada.

Foto portada. votació al CEIP Pau Casals. Autor: R.Benet.