La regidora Èlia Soriano, en una imatge d’arxiu. Autor: ERC.

ERC, a Farrés: “anar a la fiscalia o acompanyar els afectats està molt bé, però és insuficient”

El principal grup de l’oposició municipal, Esquerra Republicana, acusa l’alcaldessa de Sabadell de gesticular molt pels talls de llum a centenars de famílies però no aplicar al màxim les seves competències. Els republicans recorden que els ajuntaments més poblats, entre ells Sabadell, tenen capacitat sancionadora contra les elèctriques si detecten incompliments en la normativa. 

Ells ho van fer quan governaven, entre 2015 i 2019, malgrat que els casos no són exactament igual ja que els republicans ho feien en el marc de llei de pobresa energètica. En aquell cas es tractava de talls definitius a clients que no podien pagar el rebut però eren usuaris de Serveis Socials i quedaven coberts per la llei 24/2015. La situació actual és diferent: talls de més o menys durada, des d’uns pocs minuts a prop de 24 hores, a clients que sí paguen el rebut, i a causa ja sigui de sobrecàrregues a la xarxa o de manca de manteniment de les instal·lacions.

Des de l’inici del conflicte dels talls de llum, Farrés ha acompanyat les crítiques a Endesa amb la reivindicació al govern català que faci el que li toca: inspeccionar i sancionar, ja que és la Generalitat que ho pot fer, com va fer a Girona l’any 2018 multant Endesa amb 25.000 euros. El govern català va anunciar el passat divendres que obrirà unexpedient informatiu per identificar totes les interrupcions de l’electricitat de més de 30 minuts. L’Ajuntament està obrint actes policials, que es deriven a fiscalia perquè estudiï si hi pot haver delicte. Se n’han derivat ja desenes.

Els republicans a Sabadell, però, creuen que l’Ajuntament té opcions a la seva mà: el Codi de Consum i la Llei de Règim Local. I precedents al propi ajuntament de Sabadell, ja que el govern quatripartit va obrir 14 expedients de 250 famílies contra les elèctriques per vulnerar la llei.

“Traspassar la qüestió a la fiscalia o acompanyar els afectats està molt bé, però no és tot el que es pot fer des de l’Ajuntament: és insuficient. Li demanem que no s’inhibeixi de les seves responsabilitats”, diu la regidora republicana Èlia Soriano.

Soriano demana a l’Ajuntament que faci servir la capacitat per sancionar que té l’Ajuntament. I en un altre ordre de coses recorden que les 25 famílies del bloc del carrer Lepant, a l’Eixample, ja porten més de dos mesos sense llum i l’Ajuntament no ha instal·lat ni un generador elèctric. L’Ajuntament addueix que es tracta d’un problema derivat de la fallida de la constructora però els republicans creuen que el consistori els ha de donar una solució encara que sigui “provisional”, apunta el regidor Raúl García Barroso.

Foto portada: la regidora Èlia Soriano, en una imatge d’arxiu. Autor: ERC. 

Comments are closed.