Foto portada: l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, aquest divendres. Autor: J.d.A.

S’ajorna ara el ple per evitar coincidir amb l’1-O

  • Farrés emplaça la resta de forces polítiques a ser responsables per evitar el “clima de tensió” que es viu a la ciutat. 
  • Fernàndez (ERC), cap de l’oposició, valora el canvi de data: “és un gest en la bona direcció” i es compromet a “desescalar”.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha decidit canviar el dia del ple, convocat pel proper dimarts 1 d’octubre. Davant la “tensió” i donada la petició dels partits independentistes de canviar la sessió, Farrés ha decidit ser prudent i convocar finalment el ple dimecres 2 d’octubre a les 17 hores. Així ho ha comunicat aquest divendres a primera hora als portaveus municipals després de decidir-hi ahir al vespre. 

La decisió es va prendre aquest dijous al vespre, després de diverses consultes. I amb les imatges d’última hora de 3.000 persones a la plaça Sant Roc protestant contra els empresonaments de set membres del CDR, dos dels quals sabadellencs, detinguts dilluns en un operatiu de la Guàrdia Civil.

Dijous 26 al matí: Farrés convoca el ple dimarts 1 d’octubre

Al matí Farrés va decidir tirar pel dret i mantenir el ple tal com toca de forma ordinària. Primer dimarts de mes a les 5 de la tarda. Això després de les peticions independentistes per canviar-ho de dia i de fracassar la proposta de l’alcaldessa per desencallar la situació: celebrar el ple el dia 1 d’octubre però al matí. Però els partits independentistes no la veien en positiu.

Dijous 26 a la tarda: Farrés decideix canviar de dia per fer un “gest”

Però els empresonaments dels set CDR, la concentració al vespre amb familiars dels detinguts a Sant Roc, la convocatòria d’una manifestació aquest dissabte que es preveu multitudinària i la coincidència amb el segon aniversari del referèndum unilateral d’independència, més els precedents de la sessió d’investidura, quan Farrés va haver de sortir de l’Ajuntament escortada, el boicot al pregó de la Festa Major i les protestes per retirar la pancarta Llibertat presos polítics dia rere dia, l’han fet repensar la decisió. Almenys per evitar riscos. Finalment, com a gest de distensió, l’1 d’octubre no hi haurà ple.

“Hauríem d’anar calmant la situació entre tots”, recomana Farrés, qui creu que mantenir el ple l’1-O era un “risc innecessari” en un clima “més de tensió”. L’alcaldessa emplaça la resta de formacions polítiques a posar-hi el seu gra de sorra perquè “és molt difícil trobar una solució a un tema tan complex a nivell local però sí que des del municipi hem de contribuir a rebaixar la tensió a la ciutat”.

Farrés insisteix que la primera proposta de fer el ple al matí era bona. Les mobilitzacions per l’aniversari de l’1-O es preveuen a la tarda bàsicament. Però vist que els tres partits independentistes no ho van acceptar “he decidit fer un pas més”. A la mateixa vegada, i fet el pas, demana a la “gent molt vinculada als partits que fan pujar la tensió que ajudin a rebaixar-la”. Ha resumit la seva posició clarament: “qui té el poder té la responsabilitat. Jo he decidit ser responsable i he decidit fer un gest però ara cal que el faci tothom”.

ERC valora el gest i es compromet a “desescalar”

La principal força de l’oposició, Esquerra Republicana, valora en positiu el gest fet per Farrés. Així ho ha dit el portaveu municipal d’ERC, Gabriel Fernàndez:

“Cal desescalar. I sense renunciar a cap de les nostres conviccions Esquerra vol ser responsable i també volem ajudar a la distensió. No ens podem permetre la situació de tensió que viu la ciutat. Canviar la data del ple és un pas en la direcció correcta”, apunta Fernàndez perquè “els gestos són molt importants i aquest és positiu”.

Tot i així, els republicans sostenen que canviar la data del ple era una mera qüestió de “voluntat” de l’alcaldessa i que no ha fet el gest fins l’últim moment. “Tenia una petició des del 16 de setembre”, ha recordat el regidor Raúl García Barroso, mentre que l’edil Èlia Soriano assegura que “l’1 d’octubre hem de ser al carrer amb la gent, amb els veïns i veïnes que van patir la repressió i amb els que ara l’estan patint per criminalitzar un moviment eminentment pacífic”.

Els republicans han anunciat que si s’hagués mantingut la sessió dimarts no hi haguessin assistit “ni a tot el ple, ni a mig ple ni a tres quarts de ple”. Això sí renunciant a les indemnitzacions per assistència a ple. “Però valorem que la responsabilitat s’hagi imposat”, assegura Fernàndez.

Cs: precedent “perillós”

Si Esquerra ha valorat en positiu l’ajornament, no ho ha vist també Ciutadans, qui considera que Farrés ha “cedit a les pressions” dels independentistes generant un precedent “perillós”. El portaveu municipal de Cs, Adrián Hernández, demanava fer el ple amb “normalitat democràtica” en un dia laborable: “els treballadors acudiran a les seves ocupacions i els autònoms continuaran havent d’aixecar els seus negocis”. “Els independentistes ens imposen quan podem debatre amb la complaença de l’alcaldessa”, finalitza Hernández.

Gesa (PP): és “vomitiu que una ciutat com Sabadell canviï el ple de dia així”

El president del Partit Popular a Sabadell, Esteban Gesa, ha definit com a “vomitiu” que Farrés hagi acabat cedint i canviat el dia de la sessió “perquè si tocava el dia 1 doncs tocava el dia 1”. D’altra banda, considera “poc elegant” que Farrés s’hagi solidaritzat amb les famílies dels sabadellencs detinguts el 23 de setembre: “a què estem jugant aquí? S’ha solidaritzat amb les famílies dels Guàrdies Civils d’Altsasu?”.

Foto portada: Farrés, anunciant que posposa 24 hores el ple. Autor: David B.