L’Ajuntament invertirà 13 milions en vuit projectes abans de 2023

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, va sacrificar els punts més propis del seu programa electoral al juliol a causa de la crisi del coronavirus. Aquest dilluns, però, ha vingut a presentar el que seria l’alternativa i el principal llegat urbanístic amb que es presentarà a la reelecció: vuit obres amb un valor total de 12,7 milions d’euros que començaran l’any vinent i acabaran abans de la primavera de l’any 2023. 

En la majoria dels casos, els tràmits administratius s’estan ultimant, s’aniran aprovant els dilluns a les reunions de l’executiu municipal i les obres començaran al llarg de l’any vinent. En alguns casos ja s’ha aprovat el projecte aquest dilluns i per això Farrés ha comparegut de forma poc habitual després de la reunió de l’executiu. Tot en un dia “difícil” ja que no només és el primer d’un nou estat d’alarma (ara amb toc de queda) per la pandèmia de Covid sinó també un dia de dol oficial per l’assassinat d’una dona a mans de la seva parella el passat mes d’agost (més info: ‘L’autòpsia revela un nou crim sexista a Sabadell‘).

Quins són els projectes que s’enllestiran abans del 2023?

Segons ha presentat Farrés, al llarg del proper any es posaran en marxa vuit grans obres amb una inversió prevista de gairebé 13 milions, dels quals cinc seran de l’Ajuntament, tres de la Comissió Europea (a través de l’estratègia DUSI que va guanyar els fons Feder) i dos milions de la Diputació de Barcelona.

El projecte més costós i ambiciós serà el nou Portal Sud, la nova connexió entre la C-58 i la Gran Via a l’alçada del polígon de la Zona Hermètica. 5,45 milions d’euros, (3,5 de l’Ajuntament i 2 de la Diputació)  per reordenar l’entrada sud de la ciutat. Es tracta d’un projecte que ve de molt lluny. Es va començar a parlar en el darrer mandat de Manuel Bustos com alcalde, el quatripartit el va recuperar i tramitar i ara el govern de Farrés ha culminat les costoses negociacions i el durà a terme. Es preveu que les obres hagin acabat a finals de l’any 2022.

Simulació del Portal Sud. Autor: cedida.
Simulació del Portal Sud. Autor: cedida.

A continuació, el segon projecte en inversió serà la primera fase d’obres del llargament reivindicat Parc del Nord, amb una inversió prevista de 2,5 milions (la Comissió Europea en pagarà la meitat). El projecte vol posar al dia les connexions entre els barris de Ca n’Oriac, el Torrent del Capellà, Torreguitart i la Plana del Pintor. Aquí es destinaran els fons comunitaris que no es podran utilitzar sobre les vies dels FGC a Gràcia i Can Feu ja que el projecte on s’havien de gastar va ser anul·lat pels tribunals. Es plantaran 570 arbres i les obres també han d’acabar abans que finalitzi l’any 2022.

1,84 milions d’euros es destinaran a la zona entre l’antic camp de futbol del carrer dels Reis Catòlics i el mercat de Campoamor, a la zona comuna entre Espronceda, Campoamor i la Creu de Barberà que el govern anomena Jardins d’Espronceda-Campoamor. Els diners comunitaris s’havien de destinar a remodelar el Mercat de Campoamor però el projecte s’està renegociant i s’ha optat per construir una zona verda superior a una hectàrea amb més de 150 arbres.

El camp de futbol del carrer dels Reis Catòlics, futur Jardí d'Espronceda-Campoamor. Autor: J.d.A.
El camp de futbol del carrer dels Reis Catòlics, futur Jardí d’Espronceda-Campoamor. Autor: J.d.A.

Prop d’un milió d’euros costarà també reurbanitzar un tram del carrer Indústria per donar prioritat al vianant i expulsar els vehicles a motor. L’anterior govern optava per destinar els diners al carrer de les Tres Creus. Però l’executiu Farrés prefereix el carrer Indústria ja que, a llarg termini, el carrer de les Tres Creus pot seguir ser l’accés preferent de l’aparcament soterrat sota la plaça del doctor Robert, connectant amb el nou sota el Passeig Manresa i de la plaça Major.

Una de les simulacions que s'han fet al projecte del carrer Indústria. Autor: Ajuntament.
Una de les simulacions que s’han fet al projecte del carrer Indústria. Autor: Ajuntament.

En un altre ordre de coses, s’invertiran 770.000 euros a l’entorn de l’escola Pau Casals per reurbanitzar els accessos al centre i facilitar la mobilitat a peu. És un projecte guanyador dels pressupostos participatius però si abans es dotava amb 100.000 euros ara és més ambiciós i s’enfila fins els 770.000 euros, també amb fons comunitaris de la DUSI.

600.000 euros es destinaran a fer un centre d’interpretació del món agrari a Can Gambús, principal accés des de la ciutat al Parc Agrari de Sabadell. És l’únic projecte que segons Farrés es deixa tal qual va projectar l’anterior govern, malgrat que fins ara no se’n tenia constància.

Simulació de la nova plaça de la Fuensanta. Autor: Ajuntament.
Simulació de la nova plaça de la Fuensanta. Autor: Ajuntament.

L’Ajuntament destinarà 380.000 euros per reurbanitzar la plaça de la Fuensanta, a Ca n’Oriac.

Finalment es destinarà un quart de milió d’euros a l’entorn escolar de l’escola Serra, a la Creu de Barberà. El projecte també va guanyar els pressupostos participatius.

“La Covid ens deixa clar que cal augmentar el verd urbà”

En total, 13 milions d’inversió pública a vuit espais “repartits per tota la ciutat” amb la intenció de “fugir del concepte de plaça dura tan vigent els anys 90 del segle passat”. “Volem generar espais naturalitzadors i la Covid encara ens deixa més clara aquesta necessitat d’augmentar el verd urbà”, ha finalitzat l’alcaldessa.

Foto portada: la part pendent d’urbanitzar del Parc del Nord, l’any 2018. Autor: David B. 

Comments are closed.