Juli Fernàndez, el republicà que va portar ERC a l’alcaldia, deixarà l’acta de regidor

L’exalcalde i actual regidor a l’oposició Juli Fernàndez (Esquerra Republicana) deixarà properament la seva acta de regidor a l’ajuntament de Sabadell, segons ha comunicat el propi Fernàndez als militants republicans. Fernàndez és delegat del govern català a Barcelona i es dedicarà en exclusiva a aquestes tasques i a les seves “responsabilitats nacionals”. 

Després d’un primer fracàs l’any 2011, quan no va tenir prou vots per entrar al plenari, Fernàndez es va estrenar com a regidor de Sabadell a les portes de l’estiu de 2015. I ho va fer per la porta gran: directament com a alcalde, càrrec que va ocupar una mica més de dos anys, fins el traspàs a Maties Serracant, el juliol de 2017. Des d’aquell moment fins l’any passat va ser tinent d’alcalde i responsable d’Economia i Urbanisme del govern quatripartit, però va compaginar les tasques amb el seu nou càrrec de delegat del govern de la Generalitat a Barcelona.

L’any 2019 Fernàndez va encapçalar per tercera vegada la llista republicana a l’Ajuntament, que va passar de quatre a set regidors. El millor resultat de la seva història. No obstant, el pacte de Podem amb el PSC el va barrar el pas a l’alcaldia, que només era possible configurant un nou quatripartit en aquest cas d’ERC, la Crida, Junts per Sabadell i Podem.

Durant el primer any d’aquest mandat Fernàndez ha tingut un paper molt discret en la política municipal, sense ser membre de cap comissió informativa i amb poques intervencions al ple municipal. Fernàndez s’ha dedicat gairebé en exclusiva a fer de delegat del govern català, més encara durant la pandèmia del Covid, i molt vinculat al vicepresident català, Pere Aragonés. A l’inici del mandat va renunciar a cobrar dietes a l’Ajuntament. En una carta a la militància a la que ha tingut accés aquest digital, Fernàndez avança que renunciarà a la seva acta de regidor perquè l’exigència a la delegació del govern en temps de coronavirus és “extremadament alta”.

En la seva missiva als militants, Fernàndez destaca que Sabadell es va situar a l’avantuarda de “l’independentisme metropolità”

“Gràcies a aquesta feina de tots vosaltres, he pogut ser-ne part privilegiada i he tingut l’oportunitat històrica de fer d’alcalde de la nostra ciutat. El primer alcalde republicà des de la República, i recuperant un govern honest per a la ciutat després d’una etapa fosquíssima per a la política i per a la ciutat. Un repte immens que, amb la gent del grup municipal, amb tots vosaltres i amb la companyia de la resta de regidors del Govern de Transformació i de les seves organitzacions, vam ser capaços d’encapçalar i del qual vam poder ser part essencial en tot moment”, assegura.

Fernàndez destaca, del seu mandat, la inversió per fer dues noves plantes a l’hospital Parc Taulí (encara no han acabat les obres del tot), el soterrament sí acabat de les vies del tren entre Gràcia i Can Feu (que va aconseguir que sufragués la Generalitat), la renovació dels parcs infantils que s’ha engegat ara o el dispositiu d’acció social. Destaca el moment de l’1 d’octubre i també la “repressió” a Jordi Cuixart, Carme Forcadell o el cas 23-S, amb dos detinguts i empresonats de Sabadell.

De camí al Parlament?

L’exalcalde assegura que seguirà fent política a Sabadell, formant part de l’executiva del partit a la ciutat i a disposició de la militància. Diverses travesses el situen entre els possibles membres vallesans d’Esquerra amb opcions de ser diputat en el proper Parlament de Catalunya.

Pere Farrés, el substitut

El substitut de Juli Fernàndez al ple serà Pere Farrés, que va ser el candidat número 9 a la llista republicana a les passades municipals i va presidir uns anys la secció local d’Esquerra. Farrés és psicopedagog, formador i tècnic d’inserció de joves amb discapacitat i està especialment vinculat a l’escola d’educació especial Xaloc, al barri de Ca ‘nOriac

La número 8, Isabel Casals (germana de l’exdiputada i expresidenta d’Òmnium Muriel Casals) no prendrà possessió de l’acte per motius personals. Fernàndez presentarà la seva renúncia en el proper ple municipal, que se celebrarà el 24 de juliol, i Farrés en prendrà possessió ja al setembre.

Foto portada: Fernàndez, al ple. Autor: David B. 

Comments are closed.