Foto portada: la portaveu municipal de Junts, Lourdes Ciuró, i Víctor Peña. Autor: J.d.A.

Sabadell: primera ciutat a Espanya en declarar l’emergència climàtica?

L’escalfament global ja és aquí. I més que es deixarà notar en els propers anys. D’aquí a 10 anys, la temperatura mitjana de Catalunya haurà pujat en un grau i l’any 2050 haurà pujat dos graus i mig. Junts per Sabadell vol que Sabadell sigui la primera ciutat a l’Estat en declarar l’emergència climàtica. A tal efecte portarà al ple dimarts vinent una moció de la mà del grup de joves que formen  l’entitat Fridays for future a la ciutat. 

Sabadell té un document, el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PEAS), aprovat en el darrer mandat i que Ciuró valora positivament. Però assegura que està centrat en la reducció d’emissions a llarg termini. Mentre no es puguin reduir les emissions, cal mirar de neutralitzar-les. Per atacar aquest mentrestant, porta una moció al proper ple, dimarts 17 de setembre a la tarda.

A nivell de titular, va de declarar des de Sabadell l’emergència climàtica. Seria la primera ciutat a Espanya en fer-ho. A la pràctica es tractaria de sumar-se al programa voluntari per reduir emissions que impulsa la Generalitat i d’auditar les emissions de diòxid de carboni dels sectors on l’Ajuntament desenvolupa una acció. I finalment, un cop compatibilitzades, fer accions per compensar les emissions (per exemple, plantant arbres, creant nous parcs, apostant per la mobilitat sostenible o instal·lant plaques solars). Així cada any l’Ajuntament faria noves accions per anar equilibrant les emissions de diòxid de carboni que s’emeten a l’atmosfera per part de l’activitat municipal.
A punt de complir-se els tres mesos del nou mandat, Ciuró no té notícies de polítiques actives contra el canvi climàtic per part del govern liderat per Marta Farrés. “No diem que no s’hagi fet res en el passat ni que no es faci res ara mateix però sí volem posar una alerta. Per avançar calen alertes i des de Junts la sostenibilitat serà un punt clau durant tot el mandat”, avisa.

Manifestació el 20 de setembre

La moció de Junts arriba de la mà de Fridays for future, un col·lectiu de joves sensibilitzats pel canvi climàtic que es manifesten tot sovint a la ciutat. De fet, han convocat una manifestació pel proper divendres 20 de setembre, a les 18 hores, des de la plaça Marcet fins la plaça Sant Roc. Una protesta d’àmbit comarcal per reclamar accions contra l’escalfament global, segons ha declarat un portaveu del col·lectiu.

Foto portada: la portaveu municipal de Junts, Lourdes Ciuró, i Víctor Peña. Autor: J.d.A.