Manifestants darrera dels vehicles de la Benemèrita. Autor: David B.

Mossos lesionats el 20-S parlen d’una “massa” que volia bloquejar la sortida de la comitiva judicial

Els fets del matí del 20 de setembre de 2017 continuen repassant-se al judici de l’1 d’octubre, sempre segons l’òptica dels policials del dispositiu. Aquest dijous han dit la seva tres dels agents del cos de Mossos d’Esquadra colpejats durant el dispositiu a les portes del domicili de Joan Ignasi Sànchez. 

Aquell matí mentre la Guàrdia Civil registrava el domicili de l’exregidor Joan Ignasi Sànchez (llavors col·laborador de la consellera Meritxell Borràs; ara cap de campanya d’Elsa Artasi i membres de la llista de Lourdes Ciuró a Junts per Sabadell), els Mossos d’Esquadra eren els encarregats de mantenir l’ordre públic.

Tot va començar poc després de les 9 del matí amb el dispositiu de la Guàrdia Civil, que va detenir Sànchez, investigat per sedició, i es va endur alguns dispositius del seu domicili. Poc abans de les 10 agents dels Mossos, de la Unitat de Seguretat Ciutadana, van ser desplegats per garantir l’odre. Quan van arribar hi havia uns 70 manifestats, que van seure a l’entrada del portal del domicili de Sànchez. En actitud de “resistència passiva” i amb els braços “entrellaçats” ha dit un dels tres agents, qui recorda algun crit però cap cop a primera hora del matí.

La concentració a les portes del domicili de Sànchez. Autor: David B.
La concentració a les portes del domicili de Sànchez. Autor: David B.

L’ambient es va escalfar i una hora després els concentrats ja superaven els 600 mentre que la policia havia desplegat també unitats de GRS (Grup de Reserva i Seguretat) de la Guàrdia Civil i després membres de la unitat ARRO dels Mossos. Diversos intents per alliberar el portal del domicili de Sànchez. Tots ells infructuosos. Els tres agents han convingut que l’objectiu de la protesta era impedir que la comitiva judicial sortís de casa, reconeixent que no estava liderada per ningú sinó que més aviat era una concentració “espontània”. “No hi havia lideratges”, ha reconegut un policia. La fiscalia ha preguntat de forma recurrent per la presència d’autoritats municipals a la manifestació. Els agents han recordat que hi era tant l’alcalde, Maties Serracant, com l’exalcalde, Juli Fernàdez, i altres membres del govern, però que ningú liderava res. De fet, fins i tot Fernàndez va manifestar a tenor d’un policia que estava a la concentració “a títol personal”.

“Deien ‘votarem'”

Així com els concentrats van anar creixent des dels 70 a l’inici fins els 700 cap al migdia, també ho va fer la presència policial: primer deu agents de Seguretat Ciutadana, després membres del GRS i finalment també diverses unitats ARRO. Es van fer tres intents fallits per obrir un passadís entre la porta del domicili de Sànchez, on s’acumulaven els concentrats, i la policia. Un primer a les 10 del matí. Un segon cap a les 11 i un tercer al migdia. Els agents han parlat de forma recurrent com de “massa”. “La massa es va desplaçar en un moment cap al lateral de la carretera de Barcelona”, ha dit un. “Dèiem ‘votarem’ i ens insultaven”, han recordat.

Els Mossos, ampliant el cordó policial. Autor: David B.
Els Mossos, ampliant el cordó policial el 20-S. Autor: David B.

Els principals problemes es van concentrar entre les 12 i dos quarts d’una del migdia, quan el detingut i la comitiva judicial surten en vehicles de la Guàrdia Civil per la porta de l’aparcament. “30 o 40 persones van fer front a la línia policial. Un colpejava amb un casc de moto el cap de la unitat ARRO. Hi havia cops. Molts insults i llançament d’aigua i d’ampolles buides”, ha recordat el primer dels tres mossos que han declarat. “Tots vam rebre, tant Mossos com Guàrdia Civil”, ha dit un altre. La comitiva judicial va abandonar a tota pressa Sabadell. “Podríem dir que van sortir pels pèls?”, ha inquirit el fiscal. “Ho podríem dir”, ha assegurat un dels agents. Quan la Guàrdia Civil va marxar, els Mossos també van abandonar l’escena.

Les lesions dels agents

En el moment de la sortida de la comitiva judicial un dels policies va patir una distensió al genoll. Va ser visitat a la mútua Asepeyo de Sabadell, que li va receptar antiinflamatoris i li va posar una vena. L’endemà va anar a treballar. El segon agent que ha declarat va rebre una patada a la planta del peu, un cop al colze i a un dit de la mà. Va estar tres setmanes de baixa. El tercer va patir una luxació en un dit de la mà esquerra. Va anar a la mútua però no va rebre la baixa.

Foto portada: la Guàrdia Civil, marxant per la carretera de Barcelona, el 20 de setembre de 2017. Autor: David B.