Reorganització interna, amb denúncies “d’OPA hostil” dels Comuns, a Podem

Complicada reorganització interna de Podem. Tot deriva de dalt a baix i no gaire de baix a dalt. Al congrés estatal del partit lila, conegut com Vistalegre III, en plena pandèmia, es van impulsar una sèrie de canvis per rellançar la formació i entre altres coses reordenar la casa, amb una militància que va créixer inicialment sense ordre ni concert, sense quota (ara cal pagar tres euros mensuals mínim) i només amb un registre per internet, i que ha provocat infinitat de mal de caps interns des de l’inici. 

Com a conseqüència d’aquesta reorganització s’han dissolt, fa mesos, les direccions locals i s’ha apostat per la fórmula del cercle, la més bàsica. Però de forma més controlada: amb atribucions limitades, cens a corrent de pagament i comandament des de Barcelona, quant no Madrid. És a dir, hi ha direcció estatal i direcció autonòmica però no direccions locals. La direcció autonòmica és qui marcarà la línia política general també a nivell autonòmic.

Aquest cap de setmana cada cercle ha d’escollir el seu equip dinamitzador, que no ve a ser una direcció sinó més aviat una coordinació. Cal escollir un responsable organtizatiu, un altre comunicatiu i un altre de feminismes.

Dos cercles a Sabadell

A Sabadell, a més, no hi ha un sol cercle, sinó dos oficialment. El primer i més gran, el cercle de la Concòrdia, controlat per Marta Morell, secretària general de Podem fins l’estiu i actual portaveu municipal del partit a l’Ajuntament. I el segon, el més antic, el cercle Sabadell Decano, amb l’exregidor Ramon Vidal, qui es va presentar a les municipals de 2015 amb Unitat pel Canvi i a les darreres municipals amb la fórmula Ara Sabadell.

Morell controla

El cercle de la Concòrdia està controlat per Marta Morell, actual cara visible del partit lila a Sabadell ja que n’és l’única regidora, portaveu municipal i segona tinenta d’alcaldessa en coalició amb el PSC. A nivell intern al cercle de Morell no s’esperen sorpreses.

🗳 Dia de votacions per a @podem_concordia!

Avui ens constituïm com a cercle a #Sabadell, i escollim l’equip dinamitzador i els representants per a la xarxa provincial.

Per fer un @PODEMOS més fort a les institucions i als barris! ✊ pic.twitter.com/iPKZynhWBi

— Marta Morell 💜 (@martapodemsbd) November 7, 2020

A més, el cercle ha crescut en quant a afiliats en els darrers mesos.

Vidal denuncia una “OPA hostil dels comuns”

D’on ve el problema ara? Aquest diumenge el cercle Decano té la seva assemblea constituent diumenge, on també s’ha d’escollir l’equip dinamitzador. Aquest divendres l’exregidor Ramon Vidal ha denunciat una operació impulsada pels comuns, però tolerada per Podem a Catalunya, per controlar el seu cercle. Segons Vidal, s’han deixat “desembarcar” fora de termini una seixantena de persones. Tot plegat en un cercle que tenia mig miler d’afiliats. Per tant, el desembarcament alterarà les majories. A la pràctica, els comuns controlaran la dinamització del segon cercle de Podem. Una operació entrista, segons Vidal una “OPA hostil” o un “cop d’estat”, patrocinat per militants de Podem que van anar a les llistes de Sabadell en Comú però també de militants d’ICV i EUiA, assegura Vidal.

La direcció catalana, immòbil però per la confluència

Vidal denuncia “irregularitats”, patrocinades, tolerades o no en qualsevol cas no combatudes per la direcció catalana de Podem. Des de juny la nova secretària general és Conchi Abellán, qui és considerada favorable a les confluències amb altres partits d’esquerres. Al partit hi ha tota una altra línia que sempre aposta per anar en solitari. En les propers mesos venen eleccions al Parlament. Vidal assegura que, a favor o en contra de la direcció catalana, a més de fer públiques les irregularitats, plantarà batalla.

Foto portada: Vidal, en una imatge d’arxiu. Autor: David B. 

Comments are closed.