El ple del coronavirus: “ningú estava preparat per aquesta pandèmia”

  • Atenció social i reactivació econòmica centraran l’actuació municipal a partir d’ara. 
  • La Crida manté que el govern ha arribat tard a implantar moltes mesures i manté que hi ha poca transparència. 

Primer ple telemàtic a la història de Sabadell. I monopolitzat pel coronavirus i l’actuació municipal, així com les sortides i efectes de la crisi: “ningú estava preparat per aquesta pandèmia global”, ha reconegut el primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert. L’Ajuntament ha aprovat una dotació pressupostària per afrontar els efectes socials del Covid-19. 

Diversos regidors del govern de coalició PSC-Podem, han repassat l’actuació municipal del govern municipal per mitigar els efectes de la pandèmia. Així el primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert (PSC), ha recordat el dispositiu per organitzar l’hospital temporal a la Pista Coberta, les trucades a la gent gran, o com s’han redirigit els serveis socials a la nova situació. Ha anunciat la voluntat d’enebrar un nou Pacte de Ciutat i com un ajuntament encara en paper s’ha hagut de convertir en telemàtic en poques setmanes. Les dues línies bàsiques a partir d’ara seran seran atenció social i reactivació econòmica.

El regidor d’Acció Social, Eloi Cortés, ha completat l’explicació de Gibert. Ha repassat alguns àmbits com la garantia de les necessites més bàsiques. És a dir, l’alimentació. S’ha dotat més el programa, per l’emergència social que ja creix, i s’ha reconvertit l’entrega d’aliments d’una vintena de punts de distribució a tres i després a cap a través de l’entrega de targetes moneder. També s’han repartit les targetes que substitueixen les beques menjador que dona el departament d’Educació de la Generalitat. S’ha contactat amb la gent gran i la població dependent.

“Hem intentat no deixar ningú enrere. Ha estat la nostra màxima. Segur que hi ha hagut mancances producte de la manca de competències o de la improvisació amb que hem hagut d’actuar”, ha finalitzat Cortés.

La segona tinenta d’alcaldessa, Marta Morell, ha completat l’explicació de l’executiu municipal. “Hem seguit fent campanyes de conscienciació contra la violència masclista”, ha assegurant, fent una adaptació de la tasca de l’àrea de Feminismes. I ha assegurat que és un “orgull” tenir una ciutat solidària.

ERC, mà estesa

El principal grup de l’oposició, Esquerra Republicana, ha mostrat mà estesa en la gestió de la pandèmia: “molts temes els faríem diferent. Però estem convençuts que igual que nosaltres vosaltres voleu acabar amb aquesta crisi el més aviat possible”. Fernàndez ha anunciat el seu vot favorable a totes les mesures per fer front a la pandèmia. I ha recordat que des de mitjans de març han fet diverses proposes per afrontar la crisi, que més o menys es van implantant.

La Crida: el govern ha anat tard

El regidor i exalcalde Maties Serracant ha definit com “devastadors però de dimensions encara indefinides” els efectes de la crisi del nou coronavirus. “La gestió del govern segur que no ha estat fàcil però creiem que calia una direcció més compartida i per això lamentem que el govern decideixi en solitari”. La Crida demana taules de ciutat plurals per decidir el rumb més enllà del govern municipal. Des de mitjans de març han presentat propostes, molt centrades en l’atenció a les persones més vulnerables i la defensa dels drets laborals.

“En alguns temes han anat tard i en altres s’han limitat a fer el que els van dir que havien de fer. En les beques menjador, en les trucades a la gent gran, en el servei d’atenció telèfonica del Servei d’Atenció a la Dona, en els comptadors provisionals d’aigua, en difondre el comerç de proximitat, en les mesures per protegir els treballadors d’SMATSA o de la neteja d’equipaments… en molts i molts temes”.

La resposta i informació del govern ha estat “insuficient”, segons Serracant. Gibert ha assegurat que s’han doblat les reunions entre portaveus i s’han notificat totes les decisions a la resta de grups: “hem trigat 10 dies en instal·lar comptadors provisionals d’aigua quan el darrer govern no ho va fer en quatre anys”.

Així mateix, els anticapitalistes insisteixen que cal activar taules de ciutats per definir les accions a partir d’ara no només des del govern sinó també de la mà de les entitats. En línia similar, Esquerra també demana que el sector social i les entitats puguin pactar el Sabadell post-Covid. Junts per Sabadell no hi està en contra però té clar que l’Ajuntament ha de “liderar” perquè la ciutat porta masses anys sense rumb. De forma complementària, Ciutadans demana “consens” a la vegada que apretar “el botó del Pause” del pressupost 2020 i reenfocar tota l’actuació municipal en els propers anys. Hi està d’acord des del govern Gibert, tot i que “és més àgil” aprovar el pressupost dissenyat abans del Covid-19 i modificar-lo sobre la marxa.

Suport al teixit productiu local

De cara al desconfinament, l’oposició demana suport al teixit productiu local. “L’Ajuntament té capacitat per evitar que molts comerciants hagin d’abaixar la persiana o que les pimes es vegin forçades a prescindir de treballadors”, ha afegit Hernández. Ciuró (Junts) demana replantejar el servei de promoció econòmica amb “polítiques més actives més d’ocupació”: finestra única empresarial, simplificar processos, tenir les llicències a punt i auditar els processos de concessió per veure on s’encallen, o mediar entre propietaris i llogaters dels comerços.

 

Cs demana un front de ciutat per exigir millores al Taulí, els CAP i les residències

La crisi del coronavirus ha estat fins ara bàsicament un problema de salut. L’Ajuntament no té gaires competències. Però Ciutadans demana fer força en un front de ciutat per “exigir que ni el Taulí ni l’atenció primària ni les residències poden seguir com estaven abans de la crisi perquè ara hem vist les seves deficiències”. Ningú més ha fet referència a aquesta proposta al llarg de la sessió.

Subvenció al Rebost Solidari

A efectes pràctics, el ple ha aprovat una subvenció directa al Rebost Solidari per 404.000 euros, per repartir aliments. Tothom ha votat a favor, no sense aixecar acta que el model és millorable i queda curt. Fernàndez (ERC), regidor d’Acció Social entre 2015 i 2019, alerta que molts usuaris són els mateixos que durant la crisi de 2008 i que els voluntaris han envellit, en molts casos són població de risc. Valero (Crida) s’ha preguntat si “algú pot pensar que es garanteix una alimentació amb 50 cèntims al dia?”. També s’ha aprovat una subvenció de 40.000 euros a la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) per programa Tenderol.

 

 

Tots els portaveus han recordat les víctimes del coronavirus i han agraït la tasca de la gent que està treballant, tant dins com fora de l’Ajuntament. Tant Cs com Junts han expressat la seva voluntat de fer un acte d’agraïment als treballadors i homenatge als difunts durant la pandèmia. ERC ha proposat un minut de silenci al final de la sessió. Com fan habitualment, tant els republicans com la Crida han recordat també els “presos polítics” criticant que no se’ls hagi deixat seguir el confinament des de casa.

Foto portada: captura de pantalla del ple telemàtic.  

Comments are closed.