Pla de xoc sense consens i entre crítiques

  • En un ple accidentat, el govern aprova amb Junts per Sabadell i pel vot de qualitat de Farrés el pla de xoc contra el coronavirus. 
  • Dur intercanvi entre el PSC i Ciutadans, més lluny que mai del govern municipal. 

El govern municipal ha aprovat amb Junts per Sabadell i pel vot de qualitat de l’alcaldessa el pla per afrontar la crisi del coronavirus a nivell social, econòmic o urbanístic. Està dotat de vuit milions d’euros i s’ha de dur a terme abans que acabi l’any vinent. El pla, però, queda molt lluny del consens polític que es pretenia tenir ja que tant Esquerra com la Crida i especialment Ciutadans han carregat amb duresa contra el document i la negociació del govern.  

El ple ha tingut una part d’estratègia política, gairebé de tàctica parlamentària. Faltava un regidor del PSC per problemes de salut, Carles de la Rosa. I el vot contrari dels 13 regidors d’Esquerra, la Crida i Ciutadans obligava a Farrés a usar el seu vot de qualitat per aprovar-lo. Hi ha hagut un moviment d’última hora, un gest, del principal partit de l’oposició, Esquerra Republicana. Amb l’argument de no alterar les majories, només volien votar sis regidors en contra mentre que l’exalcalde Juli Fernàndez sortia de la sala per no votar. Així el pla sortia amb 13 vots a favor (9 del PSC, 3 de Junts i 1 de Podem) i 12 en contra (6 dels 7 d’ERC, els 3 de la Crida i els 3 de Ciutadans).

Però el secretari municipal no ha autoritzat aquesta operació, i ha assegurat que segons el reglament el vot de Juli Fernàndez llavors seria abstenció. Juli Fernàndez ha votat finalment en contra per no trencar la disciplina de partit, com la resta del grup republicà, i el pla de xoc ha sortit endavant amb el vot de qualitat de l’alcaldessa. D’aquesta forma el pla s’ha aprovat, 13 vots a favor contra 13 vots negatius, i amb el vot de qualitat de Marta Farrés. Ha estat el resultat d’un accidentat, i tens debat de dues hores i escaig de durada.

Què inclou el pla post-Covid?

El pla post-Covid està dotat de 8 milions d’euros i les actuacions s’han de fer abans del 31 de desembre de 2021.

“Recull el sentit de la majoria de la ciutat, dels seus agents econòmics i espero que també de la majoria del ple”, ha destacat el primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert (PSC). “La crisi del coronavirus és multidimensional i vol respondre a curt, a mig i a llarg termini a aquesta multidimensionalitat”, ha afegit la segona tinenta d’alcaldessa, Marta Morell (Podem).

Tot això a l’inici de la sessió, que s’ha anat enverinant per acabar entre acusacions creuades. La portaveu municipal de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, s’ha sumat al govern, destacant que han afegit bona part de les seves propostes. Van fer 42 aportacions, de les quals el 81 per cent s’han acceptat, el 17 per cent s’estudiaran i només el 2 per cent s’han desestimat. “Són mesures excepcionals per una situació excepcional, mesures conjunturals per parar el cop però més enllà d’això hem de prendre bona nota del que necessitem per ser més forts i més preparats com a ciutat”, ha apuntat.

ERC, principal força de l’oposició, 

El principal partit de l’oposició, Esquerra Republicana, ha començat reconeixent que “tots els governs fan tot el que poden per reduir els estralls d’aquesta gran crisi”. Han trobat a faltar “participació real”. “Però no hem rebut una proposta a l’alçada quan la situació mereixia una proposta excepcional”, ha lamentat el portaveu municipal republicà, Gabriel Fernàndez. Esquerra ha presentat 182 propostes. Se’ls van acceptar inicialment 104 mesures, però “a mesura que estudiàvem les acceptades amb el document final, veiem que en realitat no ens les han acceptat sinó que les interpreten i les desvirtuen”. En general “incorporen més de 400 mesures a totes les entitats però el pla manté el mateix pressupost? És poc creïble”, ha palesat Fernàndez.

“Alguna cosa passa quan mig ple no votarà a favor d’aquest pla Covid. El govern hauria de reflexionar. Diem que no partits i grups molt diferents. El govern ha perdut una oportunitat magnífica per sumar”, ha assegurat Fernàndez.

Tot i així, Esquerra ha fet un gest que ha permès aprovar el pla de xoc. I és que sis dels set regidors d’Esquerra han votat en contra del pla. Però no tots: Juli Fernàndez, en el seu darrer ple, no ha votat, perquè “no volem adulterar les majories”, ha insistit el portaveu municipal republicà.

La Crida, en contra

Com ja havia anunciat, la Crida vota en contra del pla de xoc. La seva portaveu municipal, Nani Valero, ha repassat que ja des de març els anticapitalistes proposen consensuar mesures, reconeix que el govern ha fet molta feina “gestionant el dia a dia” però no ha buscat una sortida sòlida de la mà de la resta de forces del consistori. El document es basa en “mesures superficials”, ha apuntat. El regidor Maties Serracant denuncia que no es prenen mesures per protegir els treballadors dels serveis externalitzats (neteja viària, atenció domiciliària) i lamenta que les actuacions que s’han fet a l’espai públic “són una estafa i ara es posposa qualsevol decisió a tenir un Pla de Mobilitat Urbana que han tingut parat tot un any i així tenir les mans lliures per fer el que vulguin. La ciutat està fent el ridícul respecte l’abast que haurien de tenir les mesures: ampliar l’espai per vianants o col·locar les terrasses sense afectar l’espai dels vianants. El document no servei per sortir de la crisi i només servirà per navegar per ella”, ha finalitzat l’exalcalde.

Ciutadans, molt crítics, voten no

Ciutadans no s’ha sumat al pla, entre crítiques diverses, que han fet explotar el distanciament creixent entre Ciutadans i el PSC des de l’inici del mandat. “Un pla poc realista”, que manté congelat el pressupost quan s’incorporen el doble d’actuacions. I una certa trampa, segons el portaveu, Adrián Hernández: “Hi ha moltes propostes que ja es feien de forma ordinària, abans del Covid, i que ara com que les entitats les han demanat ara sí estan al ple Covid. En realitat només hi ha 87 propostes noves, que no estan pressupostades, asseguren. Un pla arbitrari, on “s’han acceptat o denegat propostes similars en funció de qui les proposava”. A més “no hi ha res nou al document presentat pel govern al maig. Per responsabilitat votem sempre sí a les modificacions pressupostàries per sortir d’aquesta crisi però avui votem no perquè és un document irreal”, ha finalitzat Hernández. “Són un govern en minoria que actua com si tinguessin 14 vots i només s’enrecorden de l’oposició quan trona”, ha reblat.

Gibert (PSC): “quan hi ha un foc s’apaga un foc”

Per respondre a les crítiques, el primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, ha assegurat que calia ser resolutiu durant els primers mesos de l’emergència. Gibert ha assegurat que Esquerra va presentar com a propostes el seu programa electoral, la Crida volia debatre enmig d’una pandèmia la ciutat de l’any 2030 “quan tenim una crisi brutal no podem parlar d’altres coses”. No s’inclouen mesures sanitàries perquè no són de competència municipal, assegura.

Podem: “Gust agredolç”

Des de Podem, Marta Morell ha reconegut que aprovar així el pla Covid deixava un gust “agredolç” a la seva formació política. La manca de consens del pla sabadellenc és poc habitual en la situació actual: a Santa Coloma s’han posat d’acord partits com el PSC, ERC, Ciutadans i Comuns. A Terrassa es va aprovar un pla similar sense vots en contra aquest mateix dijous. Al Consell Comarcal s’han aprovat les bases per unanimitat.

Farrés contraataca sobretot a Cs

Al final de la discussió, de més dues hores, ha intervingut l’alcaldessa:

“He fet l’esforç de mirar altres plans, i en tots els casos són molt similars. No hem enganyat a ningú i lamento que alguns partits plantegessin una abstenció i ara votin en contra. La Crida sabíem que sempre voten en contra, d’Esquerra pensàvem que estarien a l’alçada però sabíem que potser ens votarien en contra, com acabaran fent tot i que els agraeixo el seu gest d’avui. De Ciutadans m’ha sorprès més, pensava que s’abstindrien. El nostre pla no és tan diferent d’altres plans que s’estan fent. Sigui sincer i expliqui perquè vota en contra. Vota en contra perquè l’altre dia a Sabadell Cercle d’Entitats vaig dir que teníem més sintonia amb altres portaveus d’altres grups [Ciuró, de Junts]”. Farrés ha acusat Hernández de no ser “lleial” per segona vegada, quan s’havia compromès a votar abstenció i vota ara en contra. “Ho lamento profundament”, ha finalitzat, tot lamentant que “en un pla Covid on podíem anar per una vegada de la mà entre que uns que no han paït que ja no estan al govern i altres que estan enfadats per altres coses lamento que no puguem anar de la mà”, ha finalitzat Farrés.

Hernández ha assegurat que des de l’inici del mandat el govern ha tingut propostes públiques sobre la taula de Ciutadans i que només van canviar un cop el seu sentit de vot, en públic i al ple del cartipàs, perquè Farrés no es va comprometre a portar a la Comissió d’Ètica Pública el nomenament de la parella de la regidora de Podem com assessora del govern.

Ple telemàtic de nou

Després d’un ple presencial sense públic ni premsa a començaments de mes, l’Ajuntament davant el risc de rebrot ha tornat a apostar per un ple 100 per cent telemàtic, amb els regidors des dels seus domicilis o des dels despatxos dels grups municipals.

Més info: 

El pla post-Covid arribarà al ple de la mà de sindicats i patronals

Així serà el Pla de xoc contra la crisi del coronavirus

Foto portada: els regidors del ple. 

Comments are closed.