Foto portada: el ple municipal d'aquest octubre, de nou de forma telemàtica. Autor: cedida.

El ple aprova assessorar els propietaris i més presència policial contra les okupacions conflictives

  • Farrés: en els darrers quatre anys hi va haver “permissivitat” i efecte crida: “venia gent d’altres municipis a la nostra ciutat”.
  • PSC, Cs i Junts donen llum verda a elaborar un Pla municipal contra les okupacions conflictives. ERC, Crida i Podem, en contra. 

L’Ajuntament es compromet a elaborar un pla municipal contra les ocupacions conflictives a proposta del PSC i Ciutadans. Junts per Sabadell s’ha sumat a una proposta que pretén ajudar els propietaris a recuperar els habitatges ocupats i facultarà més la Policia Municipal a lluitar contra el fenomen. 

En la seva primera intervenció, tant el portaveu de Ciutadans com el ponent socialista han volgut separar la proposta de la persecució als més febles, sabedors que l’ocupació és un tema més que sensible, especialment en un context de crisi social i manca d’habitatge públic. “És un debat de grisos”, ha convingut el regidor socialista (i d’Acció Social i Habitatge) Eloi Cortés. “És possible seguir fent front a la necessitat de polítiques d’habitatge i afrontar a la vegada les ocupacions conflictives”, ha assegurat. Segons Hernández, portaveu de Cs, volen lluitar contra l’ocupació d’habitatge que causa problemes.

“Hi ha impunitat en les ocupacions que creen problemes de convivència, d’amenaces, que degraden els barris i que comporta delinqüència en alguns pisos, com les plantacions de marihuana o tracta de blanques. Volem actuar en els pisos on hi ha delinqüència o hi ha problemes de convivència i seguretat”.

El portaveu de Cs sosté que les ocupacions han pujat un 33 per cent en els darrers quatre anys. L’alcaldessa, Marta Farrés, ha mantingut que en els darrers quatre anys hi va haver “permissivitat” i un cert efecte crida: “venia gent d’altres municipis a la nostra ciutat”. Farrés assegura que es mirarà de regularitzar els ocupants si no causen problemes però que, al mateix nivell, cal combatre les màfies que debiliten la convivència als veïnats.

La moció s’ha trobat la complicitat de Junts per Sabadell. La seva portaveu, Lourdes Ciuró, ha convingut que falta habitatge públic però hi ha màfies que es lucren i en alguns habitatges hi ha “fet delinqüencial”.

Podem es desmarca del PSC; ERC i la Crida també en contra

Podem, que forma part del govern municipal, s’ha desmarcat de la moció del PSC i Ciutadans. Ha denunciat una “campanya” contra l’ocupació en el marc d’una intensa crisi social causada per la pandèmia. “El debat que havíem de fer és sobre com ajudem les famílies però hi ha certs partits, mitjans i tertulians que han generat una alarma social per desviar el focus dels problemes reals”, ha indicat, defensant que la majoria d’ocupacions responen a “l’emergència social” mentre es criminalitza la pobresa.

Esquerra Republicana i la Crida per Sabadell han rebutjat la proposta. El regidor republicà Raúl García Barroso sosté que “la protecció dels propietaris ja existeix” i assegura que la moció “vulnera drets” per protegir el dret a la propietat. Des de la Crida, Anna Lara ha assegurat que la moció no combat els problemes de convivència sinó l’ocupació en general i associa aquest règim de tinença a la delinqüència. “En la majoria dels casos les persones que ocupen no ho fan per plaer sinó per necessitat. No tenen més opció i en canvi veiem que les mesures de la moció van contra elles i no contra les màfies”.

Què diu la moció aprovada?

En el text aprovat, el consistori es compromet a fer un Pla municipal contra l’ocupació en el que s’assessori els propietaris o comunitats de veïns afectades pel fenomen de l’ocupació. A més, la Policia Municipal obrirà expedients per acreditar l’incivisme que es pugui produir en els casos més problemàtics. D’altra banda, hi haurà presència policial i més patrullatge a les zones amb major ocupació. Finament s’anuncia la col·laboració amb les associacions de veïns, s’actualitzarà el cens d’habitatges ocupats. D’altra banda, s’insta el govern català, l’espanyol i el Consell General del Poder Judicial a fer canvis per facilitar la desocupació.

Foto portada: el ple municipal d’aquest octubre, de nou de forma telemàtica. Autor: cedida.