Intervenció de la representant de l'AA.VV Espronceda. Autor: David B.

El quatripartit entoma el camí de l’autocrítica per la gestió de la plaga de xinxes

El govern, tot i que parcialment, pren el camí de l’autocrítica pel que fa a la plaga de xinxes d’Espronceda. Sobretot la regidora de la Crida Glòria Rubio i també el de Salut Ramon Vidal (UpC) han reconegut que l’administració ha estat lenta i en certa manera ha semblat insensible al problema dels veïns afectats per la plaga. Per la seva part, l’oposició ha carregat contra l’actuació del consistori des de mitjans de juliol. 

La discussió sobre la plaga de xinxes ha començat amb un nou crit d’alarma dels representants veinals sobre l’estat dels barri. Se senten ignorats: “hi ha ignorància total al que ens passa”, ha dit Remedios López, de l’AA.VV Espronceda. Com a mostra un botó: la normalitat els sembla estranya: “veure com es retiren mobles i es netegen carrers. Veure el barri ara tan net, una cosa que hauria de ser normal, ens ha semblat extraordinària”. López ha recordat que fa un any les entitats veinals d’Espronceda i Campoamor van denunciar l’abandonament de la zona sud a través d’una moció. Llavors va ser rebutjada. L’equip de govern es va comprometre a prendre nota. “Però no han fet res. Fem responsable a l’equip de govern de la situació creada”, ha dit López durant la seva intervenció.




Davant l’arribada de la crisi de les xinxes al ple, els representants del govern han pres diversos camins. Per un costat, Glòria Rubio, de la Crida, amb autocrítica sense matisos. “Som conscients de la situació i la magnitud del problema. Ens preocupa i molt. Hem actuat amb poca agilitat. No se’ns cauen els anells per demanar disculpes. Caldrà actualitzar el protocol perquè ha fallat i prenem nota del que hem fet malament”, ha finalitzat.

Xinxes
Veïns d’Espronceda al ple. Autor: David B.

El segon camí ha estat el de Marisol Martínez, de Guanyem. S’ha mostrat molt preocupada per l’estat dels barris i ha enfocat la crítica a l’empresa concessionària, SMATSA: “El govern hauria d’agafar cartes a l’assumpte, cridar tots els advocats i veure perquè el contracte que tenim i paguem i no s’ha tocat des del 2012 ens ha deixat la ciutat així. Si la conseqüència de la brutícia és la plaga, hem de començar a parlar de debò. Què ha passat al 2017 i 2018? Què no agradem a l’empresa? Doncs comencem a parlar de debò”. Semblant, però més breu i suau, ha estat el republicà Xavi Guerrero, recordant que com a regidor d’Espai Públic ha denunciat sovint que SMATSA no compleix el contracte. La via de Martínez ha estat definida de “tendenciosa” pel regidor no adscrit Carles Bosch: “bé que l’empresa s’ha posat mans a l’obra ara a netejar Espronceda, quan vostès els han apretat”.

El tercer camí, el del regidor de Salut, Ramon Vidal. Una mica d’autocrítica: “l’administració és lenta i ho lamento molt pels veïns” o bé “cal actualitzar el protocol”. Però defensa de la seva gestió: “sí som sensibles i per això ara començarem amb un tractament i hi ha mesures cautelars. Des del principi ens vam posar mans a l’obra però no va ser fins el dia 16 o 17 de juliol”, ha finalitzat.

 

PSC, Cs i PP, a la càrrega

L’oposició ha carregat contra la “irresponsabilitat” del govern. “Primer no contestaven els veïns, després negaven la plaga, després els donen uns consells per netejar casa seva i mentrestant van anar passant els dies”, ha dit la regidora del PSC Anna Carrasco. “Un veí que té una empresa va fumigar habitatges pel seu compte. Finalment, ara sembla ser que d’ofici l’Ajuntament actuarà. Són conscients que han passat gairebé dues setmanes sense cap capacitat de gestió, sense cap empatia, amb una competència exclusiva de l’Ajuntament? Només havien d’actuar en un tema de salut pública. Ens ha sorprès la seva incapacitat”, sosté el regidor de Cs Adrián Hernández. “És una mostra de l’abandonament que hi ha a la ciutat. I aquí han actuat tard i només per la alarma social”, diu Gesa (PP). Tant els representants de Cs com el no adscrit Carles Bosch han demanat als membres del govern que, almenys, demanessin disculpes als veïns afectats per la seva mala gestió.

Llum verda a les dues mocions

A tot això la discussió sobre les xinxes ha protagonitzat dues mocions similars, que Cs i PSC no han convingut en presentar de forma conjunta. Les dues s’han aprovat. Però la moció del partit taronja ho ha fet per unanimitat, amb el vot favorable dels grups del govern i els de l’oposició. En canvi, la del PSC només ha tingut el vot favorable de l’oposició. El govern ha votat en contra però només tenien 12 regidors a la sala mentre que l’oposició en tenia 14 en aquell moment.

Autor: veïns d’Espronceda al ple. Autor: David B. 

Comments are closed.