Foto portada: l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés. Autor: David B.

El ple rebutja, amb l’única oposició del PSC, la cessió dels romanents a l’Estat

El ple de Sabadell ha rebutjat, amb l’única oposició del PSC, la cessió dels romanents municipals al ministeri d’Hisenda a canvi d’entrar en un fons extraordinari. “Una ocurrència per confiscar els nostres estalvis”, ha assegurat el portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez. Els republicans, amb Ciutadans i Podem han elevat la moció al ple, i s’han sumat tant la Crida com Junts per Sabadell. El PSC s’ha quedat sol advertint que si no es cedeixen els estalvis tampoc es podran utilitzar.

La decisió final, segons va assegurar el tinent d’alcaldessa Pol Gibert fa uns dies, estarà a la taula de l’alcaldessa, que espera esdeveniments a una polèmica que porta de corcoll els alcaldes de tota Espanya des del mes d’agost. I és que, de fet, no hi ha res del cert encara. L’acord s’ha d’aprovar al Congrés i els números no li surten al PSOE. Si la proposta sortís tal com està redactada, els alcaldes han de decidir si sumar-se a un acord per cedir part dels romanents a l’Estat durant una dècada a canvi de rebre un fons extraordinari a curt termini o perdre aquesta liquiditat quedant-se amb tots els diners a la caixa. Una “tropelía“, ha dit el portaveu republicà, Gabriel Fernàndez. Un altre atac a l’autonomia municipal, diu el regidor de Ciutadans, José Luis Fernández. “Una nova estocada als ajuntaments”, afegeix el regidor i exalcalde Maties Serracant (Crida). “No volem fer de banc a l’administració de l’Estat”, diu Ciuró, de Junts per Sabadell. També critica el pre-acord Podem, qui comparteix el govern local amb el PSC però en aquest punt s’ha desmarcat afegint-se com a proposant a la moció. “L’acord de la FEMP [Federació Espanyola de Municipis i Províncies] és insuficient i cal seguir parlant amb les forces del Congrés per tenir consens i tenir ple accés als ens locals als nostres romanents”, diu la portaveu de Podem, Marta Morell, qui demana un nou decret per accedir al fons extraordinari a tots els ajuntaments, se sumin o no a la cessió dels romanents a Hisenda.

El PSC es queda sol

El portaveu municipal del PSC, Pol Gibert, ha recordat que l’acord encara s’està negociant al Congrés i “no sabem com acabarà”. Avança que alguns partits volen fer una gran campanya per aquest tema, perquè les administracions on governen (la Generalitat) tenen un gran deute amb l’Ajuntament que no acaben de saldar. Ha recordat que la proposta d’Hisenda és “de caràcter voluntari” i que, si el consistori no hi entra, deixarà d’accedir a una quantitat important de diners, el 35 per cent dels estalvis prestats a Hisenda en mà, interessos durant una dècada i la resta de diners al cap d’uns anys.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, finalment ha parlat sobre aquest tema. L’emplaçava l’oposició a fer-ho des d’agost: “he estat molt prudent i encara està tot negociant-se”. Ha revelat que la Generalitat deu 2,97 milions a l’Ajuntament per les escoles bressol, amb sentència judicial vigent, que pagaran en 10 anys a quotes de 200.000 euros mensuals. “Si ens roben amb els romanents o ens confisquen, també ho fa la Generalitat amb les escoles bressol”, ha afegit. No obstant, Farrés no es vol mullar del tot encara: “L’acord és millorable. No és el que m’agrada. Esperarem com acaba”, ha afegit.

Foto portada: l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, en un ple municipal abans de la pandèmia. Des de març són telemàtics. Autor. David B.