La Policia Municipal tindrà pistoles Taser amb el vot de PSC, Cs, Junts i Podem

La Policia Municipal tindrà pistoles Taser amb el vot contrari d’Esquerra i la Crida. El resultat de la votació no depenia del partit lila, però Podem ha votat a favor de la proposta que han portat al ple Ciutadans i el PSC. Fa dos anys al Parlament només Catalunya Sí Que Es Pot (la coalició entre ICV-EUiA i Podem) i la CUP van votar en contra. A Sabadell hi ha hagut moviments: ERC, allà al govern aquí a l’oposició, ara ha votat en contra i Podem, allà a l’oposició, aquí al govern, ho ha fet a favor.  

L’aprovació de les Taser a la Policia Municipal s’ha donat amb menys polèmica de la prevista inicialment, ja que fins i tot Podem ha votat a favor d’aquesta mesura. Només ERC i la Crida la rebutgen. 17 vots a favor; 10 en contra. La proposta l’ha elevat al ple Ciutadans, que va presentar-la divendres a l’opinió pública (més info: ‘Taser a la Policia Municipal?‘).

“No tenim una societat idíl·lica i els policies es juguen el seu físic però no ho han de fer més de l’imprescindible. Què li diem a un agent quan s’ha d’enfrontar a un persona  amb un ganivet de tallar pernil i no pot emprar les eines de les democràcies liberals?”, ha dit Hernández.

El PSC també s’ha sumat com a proposant després d’un informe favorable del l’Intendent Major. La presenten com un punt intermig entre la porra i l’arma de foc. Sempre amb un protocol i sense poder-la usar de forma “indiscriminada”. La proposta ha trobat la complicitat de Podem. Morell ha defensat el seu ús, sempre de forma acotada, com també ha fet Francesc Baró, des de Junts per Sabadell: “és una eina moderna que ajuda a reduir els contactes físics, cop i danys, fractures o lesions”. Baró ha afegit que hi haurà formació, només seran emprades per comandaments i amb descàrregues màximes de cinc segons, amb gravació en vídeo des d’abans de la distància i amb desfibril·ladors als vehicles de la Policia Municipal. “La seva utilització pot estar molt apurada” ha dit Baró, qui defensa de dotar d’instruments la policia.

ERC: sí als Mossos, no a la Policia Municipal

“És imprescindible per la Policia Municipal per fer les seves funcions anar dotats amb aquesta arma? Creiem que no”, ha assegurat el regidor republicà Raúl Garcia Barroso, qui considera que el principal eix de la seguretat al municipi són els Mossos d’Esquadra. García recorda que l’Institut dels Drets Humans, el Col·legi d’Advocats o Amnistia Internacional es mostren contra l’ús de les Taser. “Hi ha informes mèdics que indiquen una taxa de mortalitat de l’1,4 per cent”, ha dit.

La Crida: no als Mossos, no a la Policia Municipal 

La portaveu de la Crida, Nani Valero, ha acusat la resta de grups de parlar de “dispositius conductors d’energia quan volen parlar d’armes”. Hi ha un informe d’Amnistia Internacional del 2007 constatant la mort de 500 persones a Estats Units entre 2001 i 2007. “Sí en dotar d’eines la Policia; però no de més armes”, ha resumit.

Foto portada: el tinent d’alcaldessa de Seguretat, Jesús Rodríguez. Autor: David B.

Comments are closed.