Ràdio Sabadell. Autor: David B.

‘Ràdio Sabadell’: tres milions en tres anys

El ple municipal ha aprovat aquest dimarts el pla que dona estabilitat econòmica a l’emissora municipal Ràdio Sabadell fins l’any 2023, que s’anomena Contracte programa. El consistori preveu dotar l’emissora amb gairebé un milió d’euros públics a l’any, 2,95 milions entre 2021 i 2023. En canvi, no hi ha cap indici que s’activi el procés per tenir direcció a l’emissora, vacant des de mitjans del 2017. 

Preguntat per aquesta qüestió dilluns, el primer tinent d’alcaldessa i responsable de Comunicació del govern municipal, Pol Gibert (PSC), va assegurar que es volen iniciar converses entre els partits per si hi ha possibilitats d’un acord polític per tenir direcció. Cal majoria reforçada, mínim 18 de 27 vots (dues terceres parts). Però la votació al plenari és el final d’un procés que ni s’ha iniciat i que passa per convocar una plaça pública, crear un consell assessor que emeti un informe sobre els candidats i finalment sí, la votació al ple. Gibert va assegurar que es volen certes garanties que el procés pugui acabar bé abans d’arrencar.

El nou contracte programa ha sortit endavant amb facilitat. Però alguns regidors han assenyalat que cal estabilitzar l’emissora i no només a nivell econòmic:

“Estem a punt de començar la quarta temporada en la provisionalitat. Arribem a un milió d’euros anuals i ens hem de començar a plantejar: per fer què? Quan comencem a plantejar-nos el nou procés per escollir direcció? No ens fa mal la quantitat però si no hi ha projecte al darrera no ens fem cap favor com a ciutat”, ha destacat el portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández.

Des de la creació de Ràdio Sabadell a principis d’aquest segle la direcció s’havia escollit directament pel govern, quan no directament per l’alcaldia. A finals de la dècada passada però es va canviar la llei que regula les emissores municipals en virtut del consens. El procés s’ha emprès només una vegada. I va sortir malament. Entre 2012 i 2013 es va crear el procés tal com marca la llei però va encallar, en mig del cas Mercuri, per manca d’acord polític. Un consell assessor dividit va elevar dos noms al ple, i no només un, i cap dels candidats va tenir consens suficient.

Tot va quedar in albis fins l’arribada del govern quatripartit. Llavors amb el canvi de majories de les eleccions de 2015 es va optar per imposar per la via ràpida un dels dos noms que havien resultat finalistes, Montse Pérez, sense iniciar de nou el procés. Però Pérez no va quallar i l’any 2017 va ser apartada del càrrec fins que l’any passat, poc abans del canvi de govern, l’empresa pública va prescindir dels seus serveis. Tot entre altres protestes de la plantilla. “No tot es va fer bé a la ràdio”, ha convingut l’exalcalde i regidor de la Crida, Maties Serracant. Des de la primavera de 2017 per tant Ràdio Sabadell no té direcció. El nou govern no ha fet encara cap moviment al seu únic mitjà públic més enllà de dir que el volen potenciar. El primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, ha convingut al ple que caldrà iniciar el procés després de l’estiu. “El Govern recull el guant, i esperem que després de l’estiu puguem arrencar el debat”, ha apuntat.

Fi a la doble xarxa retributiva

El que sí té l’emissora (i empresa pública) és contracte programa que blinda els seus ingressos (a banda dels que eventualment pugui aconseguir per publicitat o altres serveis) a compte de l’Ajuntament. Aquest dimarts s’ha aprovat pel que respecta als anys 2021-2023 (fins el final del mandat). Ràdio Sabadell costarà 2,95 milions a les arques municipals (915.000 euros el 2021, 983.000 euros el 2022 i 1,05 milions el 2023). La base és l’increment salarial de part de la plantilla.

Altres propostes

El regidor de Junts Francesc Baró ha reclamat una aplicació mòbil per augmentar l’audiència de l’emissora. I Serracant (Crida) ha destacat que amb el nou contracte programa s’acabarà les diferències salarials entre diversos treballadors. L’exalcalde però també creu que “cal un projecte solvent, útil, de referència… és el repte que tenim”. Per la seva part, la regidora d’Esquerra Glòria Llobet ha convingut que cal “començar a pensar que fem amb la ràdio” tot mostrant el seu suport als treballadors.

Foto portada: un dels estudis de Ràdio Sabadell. Autor: David B.