Sabadell demana a l’Estat que no recorri la sentència de la caserna

Unanimitat al ple, PSC inclòs, per demanar al ministeri de l’Interior que no presenti recurs judicial contra la sentència que dona llum verda a recuperar l’ús de la caserna de la Guàrdia Civil. L’Estat decidirà en els propers dies si segueix amb un litigi que s’allarga 15 anys o ho deixa estar. 

La moció ha arribat al ple de la mà d’Esquerra, amb el teló de fons de la següent pregunta, que havien de respondre els socialistes: Pedro Sánchez o Sabadell? Posats entre l’espasa i la paret, quina seria la principal lleialtat del Partit Socialista: la ciutat o el govern central? Votarien a favor d’exigir a l’Estat que deixi estar un conflicte judicial que s’allarga 15 anys?

Tots els partits amb representació a l’Ajuntament s’han sumat a la proposta republicana per demanar a l’administració general de l’Estat que deixi estar el litigi i no presenti recurs. “Sumem i avancem”, ha dit el portaveu republicà, Gabriel Fernàndez. Els socialistes s’hi han avingut. El seu portaveu, Pol Gibert, ha avançat que tot i que el govern municipal va demanar el mateix ja el passat 27 de desembre (detall fins ara desconegut), votarien a favor que ara ho demanés el ple.

No hi ha cap garantia d’èxit, avisen els socialistes. L’Estat decidirà en pocs dies. Però s’ha buscat el posicionament polític i ja farà l’administració general de l’Estat el que consideri segons els seus interessos. Si no presenta recurs, l’ús de la caserna de la Guàrdia Civil, a La Creu Alta, ja serà municipal. A partir d’aquell moment, es podrà plantejar la rehabilitació, que serà costosa, i buscar usos futurs. La propietat no ha estat en dubte mai.

Durant el debat, tant Ciutadans com Podem han destacat les gestions de l’anterior govern municipal, el quatripartit 2015-2019, que va portar a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat el conveni Bustos-Rubalcaba del 2006. Aquell acord entre governs donava per bo pagar tres milions i cedir 5.000 metres a l’Estat a canvi de l’ús de la caserna. L’òrgan consultiu del govern català va donar per bo tombar el conveni, cosa que es va fer des de l’Ajuntament. Després el ministeri de l’Interior, al 2018, va presentar un contenciós, que ara s’ha desestimat en primera instància. “En aquell moment no teníem clar que anar a la Comissió Jurídica Assessora fos una bona solució, però la van encertar i ho hem de dir”, ha dit el portaveu municipal de Cs, Adrián Hernández. També la portaveu de Podem, Marta Morell, ha agraït la tasca d’Esquerra i la Crida.

“Hem perdut 15 anys”

Per la seva part, la regidora de la Crida Anna Lara ha acusat el PSC “d’entorpir” durant 15 anys la recuperació de la caserna amb el conveni Bustos-Rubalcaba. Hernández, des de Cs, ha recordat que Marta Farrés, l’any 2006, hi va votar a favor. L’actual alcaldessa ha defensat assegurant que en aquell moment es va optar per buscar un acord amb l’estat per no perdre fons europeus. Com que el conveni va ser portat als tribunals per l’oposició, el govern de Manuel Bustos va deixar congelat el conveni. “La realitat és que hem perdut 15 anys, vam perdre els fons Feder, no vam recuperar la caserna i no hem fet el projecte de salut a l’espai. Però vull mirar endavant, estic encantada amb la sentència i espero que l’Estat no la recorri. Però no en tenim cap garantia”, ha afirmat.

“Postureig” d’Esquerra

Qui ha torçat el gest, però no el vot, ha estat Lourdes Ciuró, de Junts, qui ha qualificat la moció com “mer postureig” d’Esquerra. Tot plegat perquè el ple va aprovar una moció a proposta de Junts al desembre que obria la porta a negociar amb l’Estat per recuperar l’ús i declarava estratègica la recuperació de la caserna. Ciuró creu que el nou text no aporta res malgrat que, entre un ple i l’altre, s’ha conegut la sentència.

Foto portada: la caserna, fa un parell d’anys abans de ser tancada per perill d’esfondrament. Autor: David B. 

Comments are closed.