Autora: Alba Garcia.

Cs proposa demana un xec que compensi el 75% de l’IBI a la restauració i estètica

Ciutadans ha presentat una moció amb diverses propostes d’ajudes directes als establiments afectats noves restriccions de tancament de bars, restaurants i centres d’estètica per controlar la Covid-19. Tot en el marc de les futures ordenances fiscals. 

El portaveu de Ciutadans a l’ajuntament de Sabadell, Adrián Hernández, ha presentat una sèrie de “mesures urgents per pal·liar la greu situació que estan vivint els treballadors i propietaris de bars, restaurants i salons d’estètica” i assegura que “qualsevol mesura restrictiva ha d’anar acompanyada de compensacions que continguin la baixada d’ingressos que sofriran els autònoms”.

Hernández demana “una ajuda econòmica directa per als establiments afectats pel tancament del 75 per cent del valor de l’import de l’IBI del local on exerceixen la seva activitat fins a un màxim de 1.000 euros, a més de l’exempció de pagament de la taxa de terrasses durant l’any 2021 per a l’hostaleria”. És a dir, no seria una bonificació fiscal sinó una ajuda directa al comerç:

“Un restaurant que estigui pagant 1.000 euros d’IBI anuals rebria de manera directa 750 euros perquè puguin fer front als pagaments a proveïdors, lloguers o impostos”, ha manifestat el portaveu de la formació taronja.

Segons Hernández, la mesura comportaria una despesa d’entre mig milió i un milió d’euros a les arques municipals, ja que hi ha un miler d’establiments afectats pel tancament actual i l’ajuda màxima seria de 1.000 euros per local.

Una altra de les mesures que proposen és habilitar espais d’aparcament per a instal·lar-hi terrasses per als establiments hostalers que no disposin d’espai suficient a les voreres. “Les limitacions en interiors duraran mesos i no s’ha fet res per a aquells bars que no tenen espai” i ha recordat que “l’espai públic és competència municipal” i que el govern de Marta Farrés “arriba tard a la segona onada de la pandèmia”.

D’altra banda Hernández ha criticat que el govern de Sabadell “es limiti a demanar ajuda a altres administracions quan l’Ajuntament té marge per a salvar ocupacions i empreses” i ha afegit que “hi ha marge fiscal per a promoure ajudes directes des de l’Ajuntament”.

Foto portada: bar tancat a Ca n’Oriac. Autora: Alba Garcia.