Companys

Recorden el president Lluis Companys a la masia de Can Rull

  • El Memorial Lluis Companys recorda la figura del president afusellat un any més al parc de Catalunya.

  • Hi assisteixen desenes de persones, i representants de diverses formacions catalanistes.

Un any més, Sabadell ha recordat la figura del president de la Generalitat assassinat pel franquisme, Lluis Companys. El Memorial Lluis Companys ha celebrat un acte en record del president, que també va ser diputat per Sabadell, a la masia de Can Rull, ben a prop d’on Companys va estiuejar.

L’acte en homenatge de Companys també vol recordar les víctimes de la dictadura franquista i està organitzat pel Memorial Lluis Companys, creat l’any 2011 i format per diverses entitats i persones. El de la Masia de Can Rull (indret on també es celebra l’acte institucional de l’Onze de Setembre) és l’acte central en commemoració de l’assassinat del president de la Generalitat. Durant aquesta setmana, també s’ha fet una xerrada sobre la seva figura, al centre cívic de Can Rull.

Actuacions i assistències

A la Masia de Can Rull hi ha hagut les actuacions dels Bastoners de Sabadell, la coral Poble que Canta i la intervenció del poeta Roc Casagran, que ha llegit un text. A l’acte hi ha assistit representació de diversos partits, com el regidor de CiU i diputat Toni Font, el regidor Jordi Font, el regidor d’ICV Carles Marlés, el regidor de l’Entesa Juli Moltò o la diputada socialista al Parlament de Catalunya, Montserrat Capdevila. També hi ha estat el cap de llista d’Esquerra, Juli Fernández.

Regidors i diputats a l'acte. Autor: David B.
Regidors i diputats a l'acte. Autor: David B.

Lluis Companys és l’únic president d’un govern democràtic europeu condemnat a mort. Malgrat diversos intents, el seu procés i condemna a mort no han estat declarats nuls. Va morir afusellat al castell de Montjuic el 15 d’octubre de 1940. Amb la Transició i la Llei d’Amnistia de 1977 no es va tocar les condemnes a mort. Tampoc la llei de la memòria històrica aprovada l’any 2007 va suposar cap avenç en la nul·litat de les condemnes a mort. Una nul·litat que l’ajuntament de Sabadell ha demanat fa unes setmanes, mitjançant l’aprovació d’una moció al ple, a la que només va votar en contra el Partit Popular (us pot interessar: ‘L’Ajuntament demana que el judici a Companys es declari nul‘).

L’homenatge a Companys arriba també el mateix dia que la Conferència Episcopal Espanyola ha beatificat 522 religiosos morts pels republicants durant la Guerra Civil. Malgrat diverses pressions i reclamacions, fins i tot dins de la mateixa església, la jerarquia catòlica continua sense demanar perdó pel seu suport al cop d’estat franquista ni a la dictadura.

Foto portada: Actuació dels Bastoners, aquest diumenge. Autor: David B.

One Comment