Foto portada: el conseller d'Afers Socials, Chakir el Homrani, i l'alcaldessa, Marta Farrés. Autor: Ajuntament.

Residència del sud: bones paraules; cap avenç

  • Farrés recorda al conseller que Sabadell necessita la residència del sud “quant abans millor”. 
  • El Homrani: “complirem el compromís de concertar un centenar de places de residència”.

La Generalitat no es mou del seu compromís de finançar un centenar de noves places públiques de residència a la ciutat. Així ho va acordar amb l’anterior govern municipal. Malgrat que aquell acord no arribi a port amb el govern Farrés, la Generalitat no es mou: finançarà places i només places. L’Ajuntament reclama que facin l’edifici, al Parc Central del Vallès, i portin la gestió. Però no hi ha horitzó de consens a la via, més enllà de les bones paraules oficials en una trobada aquest migdia.

El Homrani ha visitat aquest matí la seu del Gremi de Flequers de Barcelona, a Cal Molins. Després ha fet una visita oficial a l’Ajuntament, on s’ha trobat amb diversos regidors, entre ells l’alcaldessa. El conseller ha defensat en una atenció a mitjans que el protocol que va signar amb el govern de Maties Serracant està vigent perquè “se signa entre administracions i institucionals” (més info: ‘Tot el que has de saber sobre el pacte de la residència‘). Però el govern Farrés no se sent sotmès al protocol, i no ha desenvolupat el conveni, a l’entendre que era lesiu per l’Ajuntament.

Què deia aquell protocol?

Aquell acord polític desencallava la construcció de la residència. Però l’Ajuntament no només havia de construir-la sinó també gestionar el seu dia a dia. A canvi la Generalitat en finançava un centenar de places a 25 anys. L’acord va sublevar el PSC i també les entitats que reclamen la residència pública del sud des de fa anys.

El protocol s’havia de desenvolupar amb un conveni. Quan va arribar a l’alcaldia, Farrés el va frenar per renegociar tota l’operació. Com a molt, i ja és un gest respecte el no rotund inicial, l’Ajuntament accediria a avançar els diners per fer l’edifici sense ser competència municipial però ni parlar-ne de la gestió.

Places sí, equipament no

En tot aquest temps, Farrés ha estat molt crítica amb el conseller, acusant-lo diverses vegades en públic de no voler reunir-se amb ella. “No tenim interlocució”, ha sostingut sovint. Aquest divendres, almenys, s’han vist les cares. I així la nota de premsa posterior se centra més en les voluntats que en els fets: “hem tingut l’oportunitat de poder parlar i esperem que amb aquesta trobada puguem començar a avançar”, ha assegurat l’alcaldessa. En l’atenció a mitjans, El Homrani ha insistit que “tenim el compromís de tenir places públiques de residència”. El conseller insisteix: places. No entra en equipaments: “tenim un compromís de concertar un centenar de places que complirem com fem sempre”. En la seva visita a l’Ajuntament, El Homrani ha signat al Llibre d’Honor de la ciutat.

Foto portada: el conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani, i l’alcaldessa, Marta Farrés. Autor: Ajuntament.