Xavier Domènech

Un sabadellenc presidint el Congrés dels Diputats?

Podem proposarà al sabadellenc Xavier Domènech com a nou president del Congrés dels Diputats. Les negociacions hauran de tenir resultats aquesta mateixa setmana, ja que dimarts es constitueixen les Corts Generals. La formació morada vol tenir el suport dels grups independentistes i, en segona volta forçar al PSOE a escollir un president vinculat a les confluències d’esquerres o un del Partit Popular.

El president del Congrés ha estat tradicionalment un militant de la força política més votada. Una tradició que es va trencar després dels comicis del 20 de desembre, quan el PP va ser la formació més votada però el Congrés va ser presidit pel socialista Patxi López.

Ara, després del 26 de juny, s’ha de constituir de nou el Congrés i mentre el PP aspira a presidir la cambra baixa, tornant a la tradició (la llista més votada té la presidència) el PSOE vol que López repeteixi. La coalició Unidos Podemos proposarà una tercera via en la persona de Xavier Domènech. L’historiador sabadellenc, i cap de llista d’En comú Podem el 20D i el 26J, aspirarà a presidir el Congrés. De moment, fonts d’En Comú Podem han vist bona predisposició tant a Esquerra Republicana com al PDC (Partit Demòcrata Català, hereu de Convergència).

La proposta pretén assegurar , conjuntament amb el PSOE, una majoria d’esquerres a la Mesa del Congrés i que , a més, permeti visualitzar i simbolitzar l’arribada a la Cambra Baixa de les noves forces del canvi com un missatge de renovació de un sistema polític cada vegada més necessitat d’aquest. Alhora seria un clar missatge de compromís amb una nova realitat que s’ha d’obrir plenament a l’acceptació de la plurinacionalitat”, assegura En Comú Podem en un comunicat.

La clau de volta però estarà en que Domènech aconsegueixi passar a segona volta, sent un dels dos candidats més votats en la primera votació. Donant per descomptat que el candidat popular estarà entre els més votats, si Unidos Podemos i els independentistes donen suport a Domènech, En Comú Podem espera superar en vots al socialista Patxi López i forçar que el PSOE hagi d’escollir entre un conservador o el líder d’En Comú Podem.

D’aquesta forma, Domènech es podria convertir en la tercera autoritat espanyola, per darrera de Felip VI i el president del govern, de moment, Mariano Rajoy (en funcions). Casualment, el Parlament de Catalunya ja està presidit per una sabadellenca, en aquest cas, Carme Forcadell, segona autoritat pública de Catalunya.

Foto portada: Domènech, en una imatge d’arxiu.