Foto portada: cues per votar aquest diumenge al matí. Autor: David B.

Victòria àmplia d’En comú Podem a Sabadell

  • La coalició d’esquerres obté el 29 per cent de vots i guanya a sis dels set districtes.

  • El PSC, resistent, aguanta com a segona força i Esquerra s’alça a la tercera posició.

Victòria de l’esquerra alternativa a Sabadell. Amb el cent per cent del vot escrutat, la llista d’En comú Podem ha guanyat les generals a Sabadell amb 32.253 vots (un 28,93 per cent del total).

La llista de confluència entre Podem, ICV, EUiA, Equo i Barcelona en comú ha fet un grans resultats, guanyant a sis dels set districtes, i amb resultats especialment notables als barris populars, que els ha alçat a la victòria. En comú ha guanyat les eleccions a la província de Barcelona i al global de Catalunya. La llista d’esquerres ha deixat en molt petits els 10.587 vots obtinguts per la coalició ICV-EUiA l’any 2011.

El Partit dels Socialistes de Catalunya ha estat la segona força més votada. Per primera vegada des de la Transició, no ha guanyat les generals a Sabadell. La caiguda socialista ha estat de 13 punts però a la mateixa vegada, potser, inferior a la prevista. El PSC manté una forta presència a tota la ciutat, amb 20.170 vots (18,09 per cent), especialment als barris populars.

En tercer lloc, Esquerra Republicana de Catalunya i Democràcia i Llibertat han mantingut un frec a frec durant tot l’escrutini. Finalment, els republicans, amb 15.539 vots (13,94 per cent), es van alçar amb la tercera posició a Sabadell per sobre dels hereus de Convergència Democràtica, que es van quedar en poc més de 13.594 (12,19 per cent). Democràcia i Llibertat va ser la llista més votada al districte 1 (Centre). Entre les dues formacions sobiranistes, es va ubicar Ciutadans, amb 14.839 vots (13,31 per cent) però que no van obtenir tenir tants bons resultats com presagiaven, sobretot després de la segona posició el 27 de setembre.

Forta caiguda del PP, sisena força en vots, amb la meitat de vots que fa quatre anys (10.642 vots ara). En setena posició no ha quedat Unió, sinó el Partit Animalista Contra el Maltractament Animal, que va arribar als 1.556 vots. Unió ha tingut uns 1.480 vots a Sabadell mentre que Recortes Cero ha tingut uns 377 vots, el PCPC ha tingut uns 232 i Unión, Progreso y Democracia n’ha tingut 162.

Participació

La participació ha estat del 73,44 per cent, més alta que l’any 2008 (mig punt) i 2011 (gairebé quatre punts). I això tenint en compte que ha caigut en el primer avançament (14 hores). Entre les 14 i les 18 hores va repuntar, fins posar-se en els nivells de participació de l’any 2008. Finalment la participació va ser superior també a la del 2008. Especialment significatiu va ser l’increment de participació a les zones populars, com el districte 3 i 6 (zones nord i sud de Sabadell).

Canvi del sistema polític

El cicle electoral obert per les europees i tancat per les generals consolida un canvi de paradigma polític a la ciutat. Com va passar ja a les eleccions al Parlament Europeu, per primera vegada des de la Transició, el PSC no ha guanyat les generals. La caiguda socialista ha estat aprofitada per l’esquerra alternativa i, en menor mesura, per ERC. Tant uns (sigui amb el nom d’En comú Podem, Unitat pel canvi o altres) com els republicans són ara elements centrals de la política a Sabadell. El cicle electoral deixa alguns punts en comú: en primer lloc, la caiguda dels tres partits que han articulat el sistema política espanyol i català des de 1979 (PSC, PP i CiU). En segon lloc, l’emergència de velles i noves formacions polítiques, com Ciutadans, l’amalgama al voltant de Podemos i la ‘vella’ ERC. I en tercer lloc, la transcendència fluctuant del debat sobiranista en els comicis.

Sabadell multipolar

Com als anys 80 i 90 amb els lideratges d’Antoni Farrés, Jordi Pujol i Felipe González, Sabadell ha mostrat de nou el seu comportament multipolar: ERC va guanyar les europees, els socialistes les municipals, Junts pel sí les autonòmiques i En comú Podem les generals.

Foto portada: cues per votar aquest diumenge al matí. Autor: David B.

Comments are closed.