Foto portada: Ramon Vidal, en una imatge d’arxiu. Autor: David B.

Vidal estripa el carnet de Podem i avisa Morell d’una operació en contra seva

El primer secretari general de Podem a Sabadell, Ramon Vidal, trenca el carnet del partit i abandona la formació de Pablo Iglesias. Vidal alerta que s’està parasitant Podem, a través del seu cercle, per acabar configurant una llista electoral controlada pels comuns a les municipals de 2023. Segons Vidal tot respon a maniobres tolerades, quan no promocionades, per la direcció catalana del partit lila. Abans de marxar, Vidal avisa l’actual portaveu municipal de Podem, Marta Morell: quan les barbes de ton veí vegis pelar, posa les teves a remullar. 

“Per moltes diferències que pugui tenir amb l’actual regidora”, Vidal alerta de pràctiques per tombar Morell de cara a les municipals de 2023, encara llunyanes. Tot aprofitant la reorganització interna del partit lila.

“[Els comuns] volen controlar Podem i per fer-ho primer necessitaven controlar el cercle Sabadell Decano [el de Vidal]. Però l’objectiu final és tenir una llista única controlada pels comuns a les municipals de 2023”. Primer han anat a per Vidal, després ho faran amb Morell, ha vingut a dir.

Per entendre-ho, en un partit amb múltiples friccions des de la seva aparició a mitjans de l’any 2014, cal posar-hi cert context. Podem s’està reorganitzant, i també els seus cercles, l’organització més bàsica, que han hagut d’escollir el seu equip dinamitzador. La voluntat última és posar ordre: s’obliga els militants a pagar quota, a estar vinculat en algun cercle però només en un i a participar a les activitats del cercle. Tot en un partit on només calia inscriure’s per internet per poder votar i militar, sense pagar quota i amb la possibilitar de tenir dobles o triples militàncies.

Segons Vidal, l’entorn de Sabadell en Comú ha aprofitat aquest moment per assaltar el seu cercle com una primera fase per acabar controlant el partit a la ciutat i configurar una llista única a les municipals de 2023. Cal recordar que Sabadell en Comú i Podem van presentar-se per separat (com a Terrassa i altres ciutats). Els comuns van quedar fora del consistori. Podem va entrar pels pèls amb una única regidora. Si haguessin anat junts, sumant els seus vots, haurien obtingut tres regidors.

Segons Vidal, des de Podem Catalunya (l’actual direcció autonòmica està a favor de les confluències) s’ha permès un aterratge de mig centenar de persones vinculades a l’entorn dels comuns al cercle que fins ara coordinava. El partit permet la doble militància però segons les normes internes de Podem calia que cada cercle tingués militants amb activitat directa al cercle, com fan ell i el seu entorn.

“S’ha permès aparèixer un cavall de Troia per fer que el cercle acabi sent controlat per gent que no ha tingut cap tipus d’activitat al propi cercle. Han aparegut com feia el PP enviant gent a votar en autobusos i se’ls ha inscrit des de la seu comarcal d’un altre partit”.

Aquests dirigents, amb Alejandra Sandoval al capdavant (que va ser la número 2 de Sabadell en Comú a les passades municipals) i la connivència de la secretària general de Podem Catalunya, Conchi Abellan, es van imposar al procés intern, tot i que els afins a Vidal han portat el cas al Consell de Garanties estatal del partit lila.

Vidal trenca el carnet

En tot cas, després de cinc anys amb múltiples crisis internes, Ramon Vidal ha anunciat aquest dimarts que, a títol personal, abandona Podem perquè ja no creu en el projecte. En roda de premsa ha lamentat la “degeneració”, de ser un projecte il·lusionant i “de baix a dalt” a “ser un partit més” amb pràctiques antigues pròpies de la “casta”. “Així no”, diu.

I avisa Marta Morell, la seva antagonista. Faran amb ella el que li han fet a ell: maniobres per l’esquena per rellevar-la. Tot, sense dir-ho directament però amb to de refranyer: quan vegis la barba de ton veí pelar, posa la teva a remullar.

Ramon Vidal i les turbulències a Podem 

Vidal es va afiliar a Podem atret per la figura de Pablo Iglesias, llavors un jove politòleg que apareixia a les tertúlies televisives. Sense trajectòria política coneguda, es va imposar com a secretari general de Podem a les primeres primàries. L’any 2015 va tancar un acord amb ICV i EUiA per configurar Unitat pel Canvi. Podem va aportar la meitat de la llista, ell va ser el número 2 a les municipals i va ser escollit regidor, com també la militant Elena Hinojo. Durant aquell mandat, Vidal va ser regidor de Salut del govern. Per aquella coalició, la direcció catalana va obrir un procés d’expulsió de Vidal i els seus seguidors, perquè quan Podem estava contra les coalicions, ells van configurar-ne una a títol individual. Se’l va expulsar de forma provisional però finalment es va revertir l’expulsió.

A meitats de mandat, en les primàries internes, Vidal va perdre la secretaria general, que va guanyar Marta Morell, a hores d’ara la portaveu municipal de Podem. De cara a les municipals de 2019, Vidal va apostar per crear un nou partit, Ara Sabadell, desvinculat de Podem i també de Sabadell en Comú, amb qui ja havia partit peres. Per aquesta nova llista al marge de Podem, té un procés intern pendent. No obstant, Vidal ha mantingut la vinculació amb el cercle Sabadell Decano de Podem fins ara.

Foto portada: Ramon Vidal, en una imatge d’arxiu. Autor: David B. 

Comments are closed.